Dijital Bina Üretim Rehberi
Proje Amaç ve Kapsamı
Bilimsel düşünce ve davranış sistemlerinin özgürleşmesi, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin hızlanması ve toplumsal yaşam standartlarının yükselmesi modern dünyanın en belirgin getirisidir. Hızla değişen ve gelişen ortamda tam rekabetle üstünlük sağlamak ve sağlanan bu üstünlüğü sürdürebilmek için doğru bir teknoloji yönetimine ihtiyaç vardır. Teknoloji ile şekillenen bu dünyada sektörün dinamiklerini yakından takip etmek ülkemizin geleceğine yön vermemizi ve küreselleşen dünyada yerimizi almamızı sağlayacaktır. Bu gelişmeler ışığında düşüncelerin örgütlenme biçimlerinin ve bu durumun çıktısı olan işin üretme süreçlerinin, bu işin sonuçlarının sunuş şekillerinin ve arazide yapılan tüm işlemlerin belirtilen altlıklarda çizilmesi, durumunun değişmesi gereklidir. Türkiye’nin de değişen koşullara ve günümüz modern dünyasına uyum sağlaması beklenmektedir. Kalkınma süreci içerisinde taşınmaz malların sermaye olarak güven içerisinde kullanılması ve değerlendirilmesi gerekliliği söz konusudur. Bu nedenle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde sermayenin, uluslararası finans merkezlerinden sağlanması yerine ülkenin kendi taşınmaz mallarını ekonomiye sermaye girdisi olarak kazandırmaları doğru ve güvenilir kadastro ile olanaklıdır.
Ülkelerin alt yapılarının kuvvetlendirilmesi doğru yönetilebilen arazi sistemleriyle mümkündür. Bunun için de arazi ile ilgili politikaların planlaması ve planlanan bu politikaların uygulanabilirliğinin desteklenmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması gereklidir. Arazi yönetim sistemi bir yandan mekânsal referanslı arazi verilerini içeren veri tabanını diğer yandan verilerin sistematik olarak toplanması, güncellenmesi, işlenmesi ve son kullanıcılara verimli bir şekilde dağıtılmasına yönelik usul ve teknikleri içermektedir. Arazi yönetim sistemi ve bu sistemin en önemli parçası olan kadastro her zaman ülkelerin var olan koşulları baz alınmak suretiyle ülke gereksinimleri doğrultusunda belirlenir ve sürekli bir değişim içerisindedir. Türkiye arazi yönetim sistemi de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından denetlenmektedir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Devlet garantisi kapsamındaki gayrimenkullerin mülkiyet bilgilerinin muhafaza edilmesi, güncellenmesi ve hizmete sunulmasından sorumludur. İdarelerin bu sorumluluklarını yerine getirebilmek ve gün geçtikçe kaotik hale dönüşen kent yaşamlarında kentleri daha yaşanabilir mekânlara dönüştürmek adına bilgi sistemleri uygulamaları ile her türlü veriyi ve teknolojik gelişmeleri takip etmesi, kaydetmesi, yorumlaması ve yeni planlar çerçevesinde ilerlemesi gerekmektedir.
Teknolojinin getirdiği gelişmelere ayak uydurmak tutarlı bir veri modelinde doğru ve bütünleşik bir veri yapısının sürdürülmesiyle mümkün olacaktır. Bu durum sağlandığı takdirde her türlü coğrafi verinin gelişen bilim ve teknoloji ile harmanlanarak kullanıcıya sunulması, verinin en işlevsel haliyle çok daha etkin ve nitelikli kullanımı mümkün olacaktır.
Ülkemiz mevcut taşınmaz veri sistemi irdelendiğinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından ulusal düzeyde üretilen mekânsal verilerin merkezi bir yapıda birbirleriyle bağlantılı olarak tutulduğu ve bu bilgilerin mekâna bağlı tüm bilgi sistemleri için sunulmasının kurum eliyle sağlandığı gözlemlenmektedir. Aynı zamanda veri tabanı düzeyinde yapılan incelemede arazi yüzeyinin altında veya üstünde konumlanmış bir nesneden etkilenen parseli konumsal bir sorgulama olarak adlandırılamayan irtifak hakkı veya üst hakkı gibi sınırlı bir ayni hakla sorgulamanın mümkün olduğu ve parseli tüm boyutlarıyla sorgulayan bir uygulamanın bulunmadığı gözlemlenmektedir. Ancak gelişmiş bir kadastro sisteminden beklenen, arazinin bütün yasal durumunu ihtiyaçları karşılayabilmek adına arazinin tüm boyutlarındaki bilgileri içererek yönetilebilecek bir yapıyla kullanıcıya sunmasıdır. Özellikle, nüfusun hızla artması neticesinde arazinin düşey boyutunun yoğun olarak kullanıldığı kentsel alanlarda farklı mülkiyet birimleri üst üste binmekte, kesişmekte veya daha karmaşık yapılar oluşturmaktadır. Bu sebeptendir ki uluslararası deneyimler doğrultusunda ve ülkemizin de sahip olduğu imkanlar dahilinde var olan problemlere cevap vermek adına küreselleşmeyle birlikte son dönemin en dikkat çekici konularından biri olan kadastronun üçüncü boyutu ile bu ihtiyaç karşılanmalıdır.
Bilgiye erişimde teknolojiyi etkin bir şekilde kullanan ve yeniliklere öncülük eden kurum olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından 3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlıklarının Oluşturulması Projesi gerçekleştirilmektedir. Bu proje kapsamında TKGM tarafından üretilen veya ürettirilecek olan üç boyutlu verilerin; üretim takibi, doğrulama ve barındırılması, entegrasyonu, sunumu, paylaşım ve süreklilik modelini içeren aynı zamanda kentsel alanlarda eğik resimlerden üretilen; arazi yüzeyi ve üzerindeki bina, bitki örtüsü, altyapı ve şehir mobilyaları gibi yapılara ait detayların koordinatlı olarak gösterildiği, ülke genelinde oluşturulan mekânsal verilerin entegrasyonunun sağlandığı ve bu verilerin mekâna ilişkin tüm bilgi sistemlerine sunulduğu bir sistem olan TKGM 3B Şehir Modelleri Yönetim Bilgi Sisteminin kurulması amaçlanmaktadır. Bu bilgi sistemi üretim aşaması, 300 farklı kontrol kaleminden oluşan kontrol ve doğrulama aşaması, tapu ve MAKS entegrasyonuyla sürdürülebilirliğin sağlanması ve veri paylaşımıyla birlikte 3B indor sunum aşamalarından oluşmaktadır. 3B bina modellerinin üretimine yönelik olarak ulusal ve uluslararası normlar incelenmiş ve kurum tarafından standartlar belirlenmiştir.
Sürdürülebilirlik kapsamında bina ve bağımsız bölümlerin entegrasyonunu tamamlamak adına “Yapı Aplikasyon Krokisin’den” üretilen üç boyutlu yapı modelleri diğer teknik belgelerle birlikte belediye, il özel idaresi vb. tarafından web-tapu üzerinden kadastro müdürlükleri ve tapu müdürlükleri gönderilmektedir ve dijital verilerin kontrolleri ilgili müdürlüklerce otomatik ve manuel olarak sağlanmaktadır. Bu işlemlerle birlikte 3 boyutlu konumsal nesnelerin nasıl modellenmesi gerektiği, 3 boyutlu verilerin hali hazırda mevcut 2 boyutlu kadastro verileri ile entegrasyonunun nasıl sağlandığı, 3 boyutlu kadastro verilerinin gösterimi ve konumsal olarak incelenmesi çalışmaları etkin bir şekilde yapılabilmektedir. Bu işlemlerin fiziki arşivden bağımsız olarak tamamen elektronik ortamda yapılabilmesi işlem hızını artırarak, gayrimenkul politikalarının uygulanmasında önemli ilerlemeler sağlayarak emlak piyasasının etkinliğini artıracaktır.
Projenin faydaları;
- Konumsal bilgiyi içeren çok katmanlı mülkiyetlerin hukuki durumlarına ulaşılması halinde ilerleyen aşamalarda yapılması planlanan 3 Boyutlu Kadastro Projesi daha etkin ve anlaşılır olacaktır. Bu sayede üretilecek olan 3 boyutlu kadastro verileri ile yapılan ve yapılması planlanan tüm kamusal projelere altlık oluşturulacaktır.
- Kadastro sistemleri için bilgi güvenliğinin de baz alındığı yeni fonksiyonel çözümlerin geliştirilmesine ve kapsamlı mekânsal bilgiye artan bir ihtiyaç söz konusudur. Bilginin ana stratejik kaynak olduğu bu çağda kilit küresel trend olan kadastro sistemi modern coğrafi teknolojilerinin uygulanmasıyla birlikte etkin bir şekilde varlığını sürdürebildiğinde finansal fırsat eşitliği sağlanacaktır. Arazi piyasasında güven ortamı oluşacak ve tarımsal verimlilik artacaktır. Tüm bunların getirisi olarak da ulusal kalkınma ve yoksulluğun azalması öngörülebilir.
- Arazinin sahadaki durumu ile tescilli durumu arasında tutarsızlıkların mevcut olduğu pozisyonların önüne geçilmiş olacaktır. Taşınmaza ait mülkiyet işlemlerinde taşınmazın bulunduğu konum bilgisi daha şeffaf ve güvenilir bir şekilde sunulacak, taşınmaz edinimi daha güvenle sağlanabilecektir. Bu sayede arazi konusundaki anlaşmazlıklar ve çatışmaların önüne geçilecektir.
- Tescilli taşınmazın tapu kayıtları ile gerçek kullanımı arasındaki farklar belirlenecek, yapı stoğunun ve tescilsiz binaların tespiti yapılacaktır.
- Proje kapsamında taşınmaza ait doğru, güvenilir, standart ve takip edilebilir bilgiye ulaşılabilecektir. Bu verilerin en etkin şekilde kullanılabilirliğinin yanı sıra ihtiyaç duyulması halinde veriye kolaylıkla ulaşılabilirlik sağlanacaktır. Verilerin tekrarı ve tutarsızlığı önlenecektir.
- Küreselleşen dünyanın rekabet koşullarında Türkiye’nin de var olduğu gösterilmiş olacaktır ve pek çok ülkeye de model oluşturması hedeflenecektir.
- Kurumsal olarak yapılacak iş ve işlem adımlarının daha hızlı tamamlanması ve bu sayede zaman kaybının önlenmesi sağlanacaktır.
- 2 boyutlu kadastronun yasal durumu ile ilgili çok daha anlaşılır ve kaliteli bilgi sunulması sağlanacaktır.
- Vatandaş mülkiyetine sahip olduğu taşınmaz malın 3 boyutlu ada parsel bilgisine ve bu bilgiyle birlikte bu parselin ve parsel üzerinde bulunan bağımsız bölümün değerine ulaşabilecektir. Taşınmazla ilgili doğru bilgiye ulaşan vatandaşın memnuniyeti sağlanacaktır.
- Yerleşim yerleri için üretilmesi planlanan 3 boyutlu modeller ve bu 3 boyutlu modellere entegre edilecek uygulamalar insanların hayat standardını yükseltmek için atılacak her adımda bu alanlarda yapılacak tüm istatistiksel çalışmalarda ve bu bölgelere sunulacak her hizmette önemli bir veri kaynağı olacaktır.
- Geleceğin akıllı şehirlerinin oluşturulması ve yapılacak yatırımların doğru ve sağlıklı planlanması sağlanacaktır.
- Toplu değerleme çalışmalarıyla birlikte değer haritalarının üretilmesi sağlanacaktır.
- Taşınmaza ait değişik kullanım durumları hak, kısıtlama ve sorumlulukların üst üste çakıştığı pek çok durum söz konusu olabilmektedir. 2B kadastronun bu kullanımının yasal durumu ile ilgili çok daha anlaşılır ve kaliteli bilgi sunulmasını sağlayacaktır.
- Coğrafi ve meta veri istatistikleri ve analizleri yapılabilecektir.
- Parsel üzerinde bulunan 3 boyutlu binanın 360 derece görünümü ve bağımsız bölüme ait iç mekân bilgisi detaylı bir şekilde taşınmaz sahibi tarafından edinilebilecektir.
- Bu bilgi sistemine geçiş ile taşınmaz bilgilerinin geleneksel yolların yanı sıra güncel veri toplama teknikleri ile elde edilen verilerle kullanıcıya sunumu çok yönlü olarak sağlanacaktır. Bu yaklaşımda, konum bazlı sorgulamalar ve arazi istatistikleri tutarlı bir şekilde kullanılacak ve çeşitli kullanımlara hizmet edecek yeni bilgiler daha düşük maliyetle üretilebilecektir. Ayrıca arazi ekonomisi, vergilendirme, arazi yönetimi ve planlaması için bir altlık görevi görecektir.
- Taşınmazların kullanım şekli ve miktarı net bir şekilde belirlendiği zaman taşınmazın değeri ve vergilendirmesi tam olarak belirlenecektir ve tahsili buna göre sağlanacaktır. Bu sayede hatalı uygulamalar ve satışların önüne de geçilmiş olacaktır ve sermayenin reel ekonomiye akışı sağlanacaktır.
- Aynı zamanda yapılacak olan arazi planlama, kent planlama, çevre koruma, kriz ve afet yönetimi vb. kadastro dışındaki çalışmalara da gerekli alt yapı ve teknik destek sağlanacaktır.
- Doğal afetlere ilişkin olmak üzere oluşturulacak tehlike haritalaması ve afet riskini azaltma stratejileri için veri kaynağı sağlanacaktır.
- Tarihi alanlar üzerinde detaylı mekansal bilgi sağlanarak ilgilisine miras mülkiyet ve ilgili alanlara ait manzara koruması konusunda yardımcı olabilecektir.
- Bu proje kapsamında yatırım ve iş geliştirme konularında piyasa hareketliliğiyle birlikte yeni iş fırsatları da yaratılabilecektir.
Sonuç olarak gayrimenkul verilerinin standart ve izlenebilir bir formatta sağlanmasının kritik bir öneme sahip olduğu ve standartlaşmanın sağlanması gerekliliği açıktır. İşte bu nedenledir ki taşınmazların 3. boyutundaki değerlendirmesine ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaç doğrultusunda 3B Kadastro çalışmalarının altlığını oluşturan 3 Boyutlu Sayısal Yapı Modellerini yani “Dijital Bina”yı da bu kapsamda hayata geçirmekteyiz.
Tanım ve Kısaltmalar
Kısaltma | Açıklama |
---|---|
T.C | Türkiye Cumhuriyeti |
TKGM | Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü |
MAKS | Mekansal Adres Kayıt Sistemi |
TAKBIS | Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi |
MEGSIS | Mekânsal Gayrimenkul Sistemi |
TSUY | Tapu Sicil Uygulama Yazılımı |
TUCBS | Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri |
CAD | Computer Aided Design |
CBS | Coğrafi Bilgi Sistemi |
UML | Unified Modeling Language |
EPSG | The European Petroleum Survey Group |
TKGM CityGML | 3B Şehir Modelleri için XML tabanlı TKGM nin Geliştirdiği Veri Modeli |
Taşınmaz No | Her bir parsel ve bağımsız bölüm için TKGM tarafından tanımlanan tekil sayısal değerdir. |
Yapı ID
Üretilen tüm projelerde, aşağıda belirtilen yöntem kullanarak ülke genelinde tekil olacak şekilde Yapı ID bulunması zorunludur. Üretilen Yapı ID, constructionID alanına atanmalıdır.
Yapı Tipi Tanımları
Ana Yapı | Diğer Yapı |
---|---|
Parsel içerisinde yaşam alanı olarak nitelendirilen binalar ve okul, hastane, kamu kurumu vb. yapılar bu tabakada nitelendirilir. | Parsel içerisinde Otopark, Kiler, Sosyal Tesis, Kulübe, Kamelya, Su Deposu vb. yapılar bu tabakada nitelendirilir. |
Genel Yapı ID Atama Sistematiği
Parsel Sınırı İçerisinde Bulunan Yapılar İçin | Parsel Sınırında İçerisinde Bulunmayan Yapılar İçin |
---|---|
Yapının içine düştüğü parselin Taşınmaz Kimlik Numarası ("tapuzeminref" veya "AnaTasinmazZeminRef" alanları) başa gelecek şekilde yapının tipine göre: Ana Yapı ise; parsel girişinden saat yönü istikametinde harf, Diğer Yapı ise; parsel girişinden saat yönü istikametinde rakam atanacaktır. |
Kadastral parsel verileri ile ilişkilendirilemeyen yapı için Yapı ID ataması; İl Ref- İlçe Ref- İhale No- tipine göre: Ana Yapı ise harf, Diğer Yapı ise rakam atanacaktır.Bu metodoloji ile aynı veya farklı yıllarda farklı yükleniciler tarafından üretimi gerçekleştirilen Yapı Id lerin benzersiz olması sağlanacaktır. |
Örnek Tanımlama Ana Yapı ise;
Diğer Yapı ise;
|
Örnek Tanımlama Ana Yapı ise;
Diğer Yapı ise;
|

Dijital Bina Yapı ID
Dijital Bina üretiminde; 3 boyutlu olarak oluşturulacak yapıya ait mimari proje verisi kullanılarak model üretimi gerçekleştirilecektir.Ayrıca, ilgili yapıya ait yapı aplikasyon projesi yardımı ile projenin 3 boyutlu arazi- bina kesişim geometrilerinin de georeferans işlemleri gerçekleştirilecektir. Burada yapının altlık parsel verisi, yapı aplikasyon projesi ile sağlanacaktır. Dolayısı ile Dijital Bina üretiminde; üretilecek tüm yapılar Ana Yapı ve yukarıda ifade edilen sistematiğe uygun olarak tanımlanmalıdır.
Yapı Modeli Üretimi
Mimari proje planlarından, yapıya ait önemli kırıklar, katlar arasında farklılık gösteren detaylar, bodrum ve zemin katlar, çatı sınır çizgisi gibi yapının modellenmesini etkileyecek detayların vektörel üretimi yapılmalıdır. Vektörel çizimler, katların izdüşümü ve kat yükseklikleri esas alınarak kat geometrisi oluşturulmalıdır.
Raster Planların Düzenlenmesi
Yapılara ait vektör veriler, mimari projelerin ortografik görünümü ve mevcutsa kesitleri kullanılarak oluşturulmalıdır. Bu aşamada, planların fiziksel deformasyonları ve tarama esnasında oluşan hataları göz önünde bulundurulmalı ve buna göre ölçekleri ve rotasyonları düzenlenmelidir.
Planların tarama esnasında oluşan rotasyonları giderilmelidir. Raster planlardaki bütün kat planları ayrı incelenir ve bunlar üzerinde lokal deformasyonlar varsa tespit edilmeli ve düzeltilmelidir. (Görsel - Sol)
Ölçeklendirme yapılırken plan üzerinde yazan ölçüler referans olarak kullanılmalı ancak tek bir doğrultu veya mimari projenin tek bir bölgesinde yapılan referans işlemleri istenilen doğruluk için yeterli olmayacaktır. Tek bir eksenden alınan uzunluk referans olarak kullanıldığında ölçeklendirme doğru yapılamayacaktır. Bu sebeple hem “x” hem de “y” eksenlerinde ölçeklendirme ve kontrol yapılmalıdır. Herhangi bir hatayı telafi etmek ve daha hassas ölçeklendirme yapabilmek için 3. bir yüzeyin de ölçüsü referans alınarak ölçeklendirme gerçekleştirilir. (Görsel - Sağ)
Kat Planlarının Kullanımı
Mimari projelerdeki kat planları; vektörleştirme aşamasına geçilmeden önce incelenir. Özellikle birbirinin tekrarı gibi görünen katlar, bazı yapılarda model temsilini etkileyecek şekilde farklılıklar gösterebilmektedir. Bu incelemenin ardından vektörleştirilecek plan bodrum katlar, zemin kat, farklı tiplerde olan her bir kat ve çatı katı vb. olarak croplanarak vektör çizimine hazır hale getirilmelidir.
Vektörleştirme ve sayısallaştırılma aşamasında planlardan doğru bir 3 boyutlu model oluşturmak için referans noktaları belirlenerek bu planların hizalandırmaları doğru bir şekilde yapılmalıdır.


Vektörlerin Oluşturulması
Vektör çizimi yapılırken, katın dış sınırları, bağımsız bölüm ayrıma çizgileri, merdiven, asansör boşluğu gibi ortak bölümler ve kısımlar, TKGM CityGML içeriğinde ayrı tanımlar olduğu için farklı katmanlarda ifade edilmelidir.(Görsel)

(Kat sınırları ve bağımsız bölüm sınırlarının farklı layerlarda çizilmesi)
Katın dış sınırı çizilirken, bağımsız bölümlerin alanlarını etkilemeyen ve 50 cm altında kalan çıkıntı, girinti gibi detaylar (Fransız balkon vb.) gösterilmemelidir. Binanın dış cephesinden dışarı doğru geçen bir havalandırma boşluğu ya da baca boşluğu bu duruma örnektir. Bu parça, metrekare bilgisinin hesaplanması gereken oda gibi bölümlere denk gelip onların alanlarını kabul sınırlarının üzerinde etkileyeceği durumlarda göz önünde bulundurulur.(Görsel)
Bağımsız bölümler içinde kalan havalandırma bacası, elektrik kutusu gibi girinti ve çıkıntı yapan duvar, kiriş kolon gibi ayrıntılar 50 cm'nin altında kalıyorsa ve odaların alanına bir etki göstermiyorsa vektör çizimde gösterilmesine gerek yoktur. Bu alanlar duvarın olduğu kalınlıkta düz olarak devam ettirilmelidir.
Bağımsız bölüm içerisinde kalan merdivenler (dubleks daire veya dükkan içi merdivenler) yalnızca merdiven boşluklarının sınırlarından çizilerek gösterilmelidir.

(Bağımsız bölümlerin alanlarını etkilemediği için, 50 cm altında ise katın dış sınırları çizilirken göz ardı edilebilir.)

( Farklı katmanlarda çizilen "kat sınırı", "bağımsız bölüm", "oda" ve "ortak alanlar" görsel temsili)
Kapı ve Pencere Detayları
Kapı Tipleri
Yapı Giriş Kapısı | Dış Kapı | Bağımsız Bölüm Kapısı | Kısım Kapısı |
---|---|---|---|
|
|
|
|
Ortak alanlardan dışarıya açılan kapının kapı tipi kontrolü, sayısallaştırma sürecinde operatör tarafından mimari proje üzerinden tespit edilmelidir.
Kapı Çizimi Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Kapılar mimari projeye uygun olarak konumlandırılmalıdır.Kapının genişlikleri mimari projedeki çizimden alınmalıdır.Kapının yüksekliği mimari projedeki kat planı ve yapı kesitinde ifade edilen değerlerden alınmalıdır.Kapının yüksekliğinin tespit edilemediği durumlarda tabandan tavana doğru yükseklik 210 cm olarak kabul edilerek kapı üretimi gerçekleştirilmelidir.Kat yüksekliğinin 210 cm'den düşük olduğu durumlarda, tavandan tabana doğru 30 cm aşağıdan başlayacak şekilde kapı üretimi gerçekleştirilmelidir.
Pencere Tipleri
Pencere Tip-1 | Pencere Tip-2 |
---|---|
Kısımdan dışarı açılan pencereyi ifade eder. | Kısımdan kısıma açılan pencereyi ifade eder. |
Pencere Çizimi Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
- Pencereler mimari projeye uygun olarak konumlandırılmalıdır.
- Pencere genişlikleri mimari projedeki çizimden alınmalıdır.
- Pencere-taban mesafesi ve pencere yüksekliği mimari projedeki kat planı ve bina kesitinde ifade edilen değerlerden alınmalıdır.
- Mimari projede pencere-taban mesafesi ve pencere yüksekliğinin tespit edilemediği durumlarda;
- Mesken niteliğindeki bağımsız bölümler için pencere-tavan mesafesi 50 cm, pencere yüksekliği 130 cm olacak şekilde değerlendirilmelidir.
- Ticari nitelikteki bağımsız bölümler için pencere-zemin mesafesi 10 cm, pencere yüksekliği tavan ile arasında 10 cm olacak şekilde değerlendirilmelidir
- Banyo, tuvalet gibi kısımlar ve bodrum kattaki küçük boyutlu pencereler için pencere-tavan mesafesi 50 cm, pencere yüksekliği 50 cm olacak şekilde değerlendirilmelidir.
- Banyo ve tuvaletlerde yer alan ve havalandırma boşluğuna açılan pencereler çizilmemelidir.
Balkonların Gösterimi
Balkon, teras gibi yapının dış yüzeyi ile bağlantısı olan bölümlerin dış sınırları ayrı bir layerda çizilir. Balkon duvarının, bina dış cephesi ile kesiştiği yüzeyler de düz bir çizgi ile birleştirilerek balkon duvarı için kapalı bir vektör oluşturulmalıdır. (Görsel)

(Balkon kapısı binanın iç ve dış yüzeylerinde göz ardı edilerek çizilmelidir.)
Merdiven ve Hol Bölümlerinin Gösterimi
Özellikle villa tipi yapılarda fazlasıyla gözlemlenen merdiven bölümleri; vektörleştirme metodunun sırasına göre iki farklı şekilde vektörleştirilebilir.
Bir odanın içinde üste veya alta inen merdiven, ayrı bir proje alanı ile belirtilmemiş ve planda duvarı görünmüyorsa; merdivenin sadece sınırları belirtilecek şekilde sayısallaştırma yapılmalı ve GML'de "roominstallation" bölümünde yer almalıdır.Komşu olduğu herhangi bir odadan ayrı olarak kapı şeklinde girişi olani proje alanı ayrı veya komşu odalardan herhangi birine dahil edilmemiş olan ve planda çok ince de olsa kenarları duvar ile gösterilen merdivenler, diğer bağımsız bölüm kısımları gibi sayısallaştırılmalı ve GML'e "BBK" olarak "1024" codelist oda tipi tanımlanmalıdır.
Amerikan Tipi Mutfak ve Bölümlerin Gösterimi
Salon ve mutfak bölümü aynı alan içerisinde olan yapılarda salon ve mutfak birlikte belirtilir. Metrekare değeri iki alanın toplamı olarak kaydedilmelidir.

(Amerikan Tipi Mutfak Örnek Gösterimi)
Bağımsız Bölüm ile Geometrik Olarak İlişkili Olmayan Depo, Eklenti vb. Alanların Gösterimi
Depo, mimari projede bağımsız bölüm içerisinden erişimi olup, mimari beyan niteliğinde de Mesken/Ticari ve Deposu veya Depolu Mesken/Ticari ifadesi geçen bağımsız bölümlerin bodrum katlarında bulunan bölümleri için kullanılmalıdır.
Eklenti ise, mimari projede bağımsız bölümlere tahsis edilip, bağımsız bölüm ile direkt bir erişimin olmadığı bölümler için kullanılmalıdır. (Otopark, Kileri Kömürlük, Yüklük vb.)
Bağımsız bölüm içerisinde erişim olmayan durumlarda ilgili depo ve eklentiler, bağımsız bölüm gibi çizilmeli ve ihtiyaç duyulan codelist teki karşılığı içerisine tanımlanmalıdır.

(Bodrum Katlarda Bulunan Farklı Alanların Gösterimi)
Bağımsız bölümler, Odalar ve Ortak Alanların Gösterimi
Odalar doğru ölçeklendirilmiş referanslar dikkate alınarak, isimlendirmeleri ve çizimden elde edilen alan bilgileri santimetre kare hassasiyetinde çizilmeli ve kayıt altına alınmalıdır. Bu alanlara verilecek isimler kod list olarak paylaşılmıştır.
Bağımsız bölümler mimari projelerde yer alıyorsa buradaki numaraları ile numaralandırılarak öznitelik olarak işlenmelidir.
Yapı içerisinde bulunan mülkiyete esas olmayan ortak alanlar Nitelikli Ortak Alan (Otopark, ısı merkezi, kapıcı dairesi, elektrik merkezi, kiler, su deposu, yapı içerisindeki havuz vb.) ve Niteliksiz Ortak Alan (merdiven, apartman boşluğu, havalandırma, apartman antresi, asansör vb.) olmak üzere iki grupta değerlendirilmelidir.
Birden fazla Niteliksiz Ortak Alanın komşuluk durumlarında; tek bir alan kapatılarak tek bir kısım olarak üretilebilir.
Yangın Merdivenlerinin Gösterimi
Binalara ait, binanın dış yüzeyini ve sınırlarını etkileyecek şekilde çıkıntı yapmış yangın merdivenleri mevcut ise bu alanlar da modele dâhil edilmelidir. Yangın merdivenine ait basamaklar, demir parmaklıklı tipindeki yangın merdivenlerinin detaylarının TKGMCityGML içerisinde tanımlanmasına gerek yoktur.
Kat Dış Sınırlarının Modellenmesi
Yapıya ait her bir katın dış sınırları, mimari plandaki kesit ve yan görünümlerden yükseklik verisi referansı alınarak 3B yüzey oluşturulmalıdır.

(Kat dış sınırlarının yüzey haline getirilmesi)
Bağımsız Bölümlerin ve Ortak Alanların Modellenmesi
Bağımsız Bölüm, Ortak Alan, Kısım ve Katlar mimari projede belirtilen yükseklik referansına göre yükseltilerek 3B yüzeyler oluşturmalıdır. Bu yapılar için dikkat edilmesi gereken husus, kat dış sınırlarının aksine, bu modellerin kapalı bir model haline getirilmesi için aşağıdaki görselde ifade edildiği gibi kırmızı renkle belirtilen kapatma yüzeyleri de oluşturulmalıdır. Bölümler tavanları açık tabanları ise kapalı yüzey olacak şekilde idareye teslim edilmelidir.
Ortak Alanlardaki Merdiven ve Asansörlerin Modellenmesi
Ortak alan içerisinde bulunan merdiven ve asansörler ortak alan olarak ifade edilerek üretilmeli, fakat ortak alanın kullanım amacı “commonAreaUsage” codelist olarak belirtilmelidir.

(Bağımsız bölümlerin ve ortak alanların modellenmesi)
Katların Yerleşimi ve Yapının Modellenmesi
3 Boyutlu model olarak üretilen kat dış sınır yüzeyleri ve bağımsız bölüm, ortak alan yüzeyleri, mimari plandan referans alınarak doğru bir şekilde ve doğru bir hizalama ile iki kat arasında boşluk kalmayacak şekilde üst üste yerleştirilerek yapının modeli oluşturulmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, zemin kat bodrum katı gibi binanın oturma yüzeyi alanlarının, katlarla aynı olmaması durumunda referans noktalarını doğru belirleyebilmektir. Özellikle villa tipi yapılarda ve bazı binaların çatı katlarında bağımsız bölümler yer alıyorsa bu bölümlerin duvarları z ekseninde extrude edildiğinde çatının eğimi göz önünde bulundurularak kesilerek çatı içinden taşması engellenmelidir.

(Oluşturulan katların birleştirilmesi ve yapı modelinin ortaya çıkması)
Balkon, Teras gibi Alanların Modellenmesi
Kesitlerden oluşturulan balkon ve teras yüzeyleri mimari projelerde belirtilen ölçülerine göre z ekseninde exture edilmelidir. Ancak projelerde, herhangi bir section ya da ortografik çizimde bu duvarlara ait yükseklikler belirtilmiyorsa “110 cm” standart olarak bu duvarlara yükseklik verilmelidir. Aşağıdaki görselde görüldüğü gibi balkonsuz halde kat sınırları hizalanarak oluşturulmalıdır.

(Katların hizalanarak oluşturulan bina modelleri)
Çoklu Kat, Depo, Eklenti ve Çatı Arası Geometrilerin Modellenmesi
Çoklu Kat, Depo, Eklenti ve Çatı Arası yapılar bir bağımsız bölüm gibi modellenmelidir. Ayrıca, independentSectionUsageCodeList değerinde doğru codelist tanımı gerçekleştirilmelidir. Bu yapılar bağlı olduğu bağımsız bölümün girişinin olduğu kata referans edilmelidir. Bağlı olduğu bağımsız bölümün birden fazla girişi olması durumunda liste beyanında ifade edilen kat bilgisi tanımlanmalı, fakat burada da birden fazla giriş olması durumunda ise yapının girişine en yakın kat referans edilmelidir.

(Bağımsız bölüm girişinin olduğu kata refere edilmiş çoklu kat)
Asma Katlı Yapıların Modellenmesi
Asma katlı yapılar için ayrı bir kat tanımı yapılmamalıdır. Asma kat içerisinde bulunan bağımsız bölüme ait geometriler çoklu kat olarak tanımlanarak TKGMCityGML içerisinde tanımlanmalıdır. Asma Kat bir kat değildir. Mimari proje içerisinde “Asma”, “Ara Kat” vb. olarak tanımlanan kat planları bir kat geometrisi gibi TKGMCityGML içerisinde tanımlanmamalıdır. Alt katta varolan katın devamı niteliğinde kat geometrisi asma katın olduğu detayları da içerisine alacak şekilde ilgili kat yüksekliği tanımlanmalı, ve geometrik olarak ifade edilmelidir.

(Asma Kat ve içerisindeki bağımsız bölümler - çoklu kat)
Aralarında Kapı vb. Kısım Ayırımı Olmayan, Ancak m2 Değerleri Kısımlar için Ayrı Ayrı Olarak Tanımlanan Geometrilerin Modellenmesi
Bağımsız bölüm kısımlarının bir kapı vb ayırımı olmamasına rağmen bağımsız bölüm kısımlarının proje üzerinde ayrı ayrı m2 değerleri olarak tanımlanan projelerde, ilgili m2 değerlerini karşılayacak şekilde kısım geometrileri oluşturulmalı ve öznitelikleri belirtilmelidir. Proje üzerinde kısım geometrileri için herhangi bir m2 tanımı yapılmadı ise, bu durum geçerli değildir. Burada baz alınacak ölçüt; mimari projede m2 değeri belirtilen kısımlardır.
Galeri Boşlukları ve Havalandırma Bacalarının Modellenmesi
Galeri boşluğu, bağımsız bölüm içerisinde veya ortak alanlarda, katlar arasında bırakılan boşlukları ifade etmektedir. İlgili bu galeri boşlukları teknik hacim olarak ve doğru codelist değeri tanımlanarak TKGMCityGML e aktarılmalıdır. Yalnız Asma Katlı bir yapının asma katı içerisinde kalan boş (fuaye) alanı galeri boşluğu olarak ifade edilmemeli, bu kısım boş bırakılarak TKGMCityGML modeline aktarılmalıdır.
Bağımsız bölüm dışarısında kalan havalandırma boşlukları niteliksiz ortak alan olarak tanımlanırken, bağımsız bölüm içerisindeki havalandırma boşlukları teknik hacim olarak ifade edilerek TKGMCityGML içerisine aktarılmalıdır.
Çatı Geometrisinin Modellenmesi
TKGMCityGML modeli içerisinde çatılar 3B olarak üretilmelidir. Lod2 detay seviyesinde çatı geometrisi tanımı model sağlığı ve beklentiler açısından yeterlidir. Çatı üzerinde buildingInstallation olarak var olan eklentilerin (baca vb.) üretimine gerek yoktur. Ayrıca, çatı arasında mülkiyete ilişkin bir geometrinin hacimsel karşılığını temsil edecek şekilde çatı temel geometrisi oluşturulmaldır.

(Çatı Örneği)
Kademeli Katlı Yapıların Modellenmesi
Parselde bulunan tüm yapılar için bloklar mülkiyete konu alanları ayırmamak şartı ile fiziken doğrusal olarak bölünebiliyor ise ayrı ayrı üç boyutlu sayısal yapı modeli üretilerek otomatik doğrulama uygulaması üzerinden tek bir doğrulama kodu üretilir. Aynı yapı ruhsatı numarası ile birden fazla yapı ruhsatı sayfası bulunması durumunda; Blokların tek bir girişi var ise ve blokların bölünmesi mülkiyete konu alanları ayırmadan gerçekleştirilemiyor ise, parselde bulunan taban alanı aynı olan veya zemini ortak çalışan yapılar için tek bir üç boyutlu sayısal yapı modeli üretilebilirken, taban alanı ayrı olan yapılar için ayrı ayrı üç boyutlu sayısal yapı modeli üretilir.
Yukarıda bahsedilen üretim metodolojisinde üretim gerçekleştirilmesine rağmen hata alınması durumunda dijitalbina@tkgm.gov.tr adresi üzerinden irtibata geçiniz.

(Kademeli katlı yapı proje örneği)
TKGMCityGML
Üretilecek 3B Yapı verileri için; XML tabanlı CityGML 2.0 standartları baz alınarak geliştirilmiş, TKGM standartları oluşturulmuş ve yayınlanmıştır.
13.02.2025 tarihli 2025/2 sayılı genelge 4. maddesi 3. fıkrasında "Parselde bulunan tüm yapılar için bloklar mülkiyete konu alanları ayırmamak şartı ile fiziken doğrusal olarak bölünebiliyor ise ayrı ayrı üç boyutlu sayısal yapı modeli üretilerek otomatik doğrulama uygulaması üzerinden tek bir doğrulama kodu üretilir. Aynı yapı ruhsatı numarası ile birden fazla yapı ruhsatı sayfası bulunması durumunda; Blokların tek bir girişi var ise ve blokların bölünmesi mülkiyete konu alanları ayırmadan gerçekleştirilemiyor ise, parselde bulunan taban alanı aynı olan veya zemini ortak çalışan yapılar için tek bir üç boyutlu sayısal yapı modeli üretilebilirken, taban alanı ayrı olan yapılar için ayrı ayrı üç boyutlu sayısal yapı modeli üretilir." ibaresi bulunmaktadır.
Genelge doğrultusunda TKGMCityGML standardı takip edilerek üretim yapılması gerekmektedir.
Genel Hususlar
TKGMCityGML formatında oluşturulan veri modelleri;
UTF-8 karakter kodlamasını desteklemelidir.Sızdırmazlık testleri, penetrasyon kuralları vb. temel CityGML geometrik kurallarını sağlamalıdır.Gelişmiş CityGML veri geometrik kontrol standartı olan val3dity geometrik kontrollerini hatasız olarak sağlamalıdır. Detaylı BilgiTKGM 3B Doğrulama Uygulaması'ndan başarılı olarak geçemediği takdirde TKGM nezdinde başarısız olarak sayılmaktadır.Açık kaynak kodlu CityGML veri görüntüleme araçları ile görüntüleme ve inceleme için kullanılabilir. Fakat bu uygulamaların doğrulama (validation) seçenekleri TKGM 3B Doğrulama Uygulaması ile doğrudan bağıntılı değildir.
Dosya Adlandırma Kuralları
TKGM tarafından belirtilen standartlara uygun üretimi gerçekleştirilen TKGMCityGML dosyasının isimlendirilmesi aşağıdaki gibi olmalıdır.
"M-" + "YapıID" + ".gml"
Koordinat Sistemi
Geometri elemanlarının referans sistemleri CityGML'de tanımlanan srsName ve srsDimension öznitelikleri ile belirtilmelidir. Bina envelope için srsName ve srsDimension özelliklerine değer ataması yeterlidir. Diğer nesneler için atama yapılmasına gerek yoktur.
<gml:Envelope srsName="EPSG:5256" srsDimension="3">
(Örnek code scripti)
İlgili yapının bulunduğu dilim orta meridyenine uygun olan 3 derecelik TUREF koordinat sistemi için belirlenen EPSG kodu kullanılmalıdır. Ayrıca, üretimi gerçekleştirilecek TKGMCityGML verisi için tanımlanacak koordinat sistemi özellikleri aşağıdaki gibi olmalıdır.
Koordinat Sistemi Özellikleri
Başlık | Tanım |
---|---|
Koordinat Referans Sistemi | TUREF |
Datum | Türkiye Ulusal Referans Çerçevesi |
Elipsoid | GRS 1980 |
Projeksiyon | Transversal Merkator |
Ölçek Faktörü | 1 |
Birim | metre |
Dilim Genişliği | 3° |
Hatalı Sağa Değeri | 500000 |
Hatalı Yukarı Değeri | 0 |
Yükseklik Değeri | Ortometrik |
Kullanılabilecek EPSG Kodları
Dilim Orta Meridyeni (DOM) | EPSG Kodu |
---|---|
27 | 5253 |
30 | 5254 |
33 | 5255 |
36 | 5256 |
39 | 5257 |
42 | 5258 |
45 | 5259 |
Level of Detail (LoD) Detay Seviyeleri
CityGML detay seviyeleri tanımı olan LoD (Level of Detail), GML veri içeriğinde OGC standartı olarak tanımlanan geometrik ve semantik ayrıntı düzeylerini ifade etmektedir. Üretimi gerçekleştirilecek TKGMCityGML veri içeriği de birden fazla detay seviyesini barındırmakta ve dolayısı ile MultiLoD geometrik detay düzeyini desteklemektedir.
Üretimi gerçekleştirilecek TKGMCityGML verileri CityGML OGC detay tanımları olan LoD0, LoD1, LoD2, LoD4 detay düzeylerinde geometrik ve sematik detayları da barındırmalıdır.
LoD0 Detay Seviyesi
LoD0 genel olarak bir nesnenin konumunu ve genel şeklini temsil eder. Üretilecek TKGMCityGML veri içeriği; LoD0 detay seviyesinde, Footprint ve Roofedge geometrilerini barındırmalıdır. Bu durumda; LoD0 tanımlanırken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.

(LoD0Footprint(Altta) ve LoD0RoofEdge(Üstte) örnek görselleri)
LoD1 Detay Seviyesi
LoD1 bir nesnenin LoD0 dan daha fazla geometrik ayrıntısını temsil eder. Üretilecek TKGMCityGML veri içeriği; LoD1 detay seviyesinde, LoD1 geometrilerini solid olarak barındırmalıdır. Bu durumda; LoD1 tanımlanırken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.
- Lod0RoofEdge alanı büyük ise; yer üstü solid,Lod0RoofEdge şekli referans alınarak Lod0FootPrint kotuna kadar indirilmelidir. Lod0FootPrint alanı büyük ise; yer üstü solid,Lod0FootPrint şekli referans alınarak Lod0RoofEdge kotuna kadar yükseltilmelidir.
- Lod0FootPrint alanı büyük ise; yer altı solid,Lod0FootPrint şekli referans alınarak yapı en alt taban yüzeyi kotuna kadar indirilmelidir. yapı en alt taban yüzeyi alanı büyük ise; yer altı solid, yapı en alt taban yüzeyi şekli referans alınarak Lod0FootPrint kotuna kadar yükseltilmelidir.

(LoD1Solid örnek görseli)
LoD2 Detay Seviyesi
LoD2 bir nesnenin LoD1 dan daha fazla geometrik ayrıntısını temsil eder. Örneğin, bir bina için LoD2; detaylı çatı şeklini, pencere ve kapıların açıklık (opening) geometrilerini içerebilir. Üretilecek TKGMCityGML veri içeriği; LoD2 detay seviyesinde, LoD2 geometrilerini MultiSurface olarak barındırmalıdır. Bu durumda; LoD2 tanımlanırken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.

(LoD2MultiSurface örnek görseli)
LoD4 Detay Seviyesi
LoD4 bir nesnenin en yüksek seviyede ayrıntısını temsil eder. Örneğin, bir yapı için, LoD4, iç mekanların ve dış mekanların yüksek kaliteli görüntülerini içerebilir. Üretilecek TKGMCityGML veri içeriği; LoD4 detay seviyesinde, LoD4 geometrilerini MultiSurface olarak barındırmalıdır. Bu durumda; LoD4 tanımlanırken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.

(LoD4MultiSurface örnek görseli)
GMLID, Name, Class Atamaları
GMLID, Class ve Name gibi özelliklere değer atarken kullanılacak yöntemler aşağıda belirtilmiştir.
GUID (Globally Unique Identifier)
GUID rastgele kimlik üretilmek için kullanılan bir araçtır. Üretilen GUID başına veya sonuna küme parantezi konulmamalıdır.
gml:id
TKGMCityGML yapısı içerisinde yer alan Building, BuildingInstallation, Room, CityObjectGroup tanım başlıklarına eşsiz(unique) bir gml:id tanımlanmalıdır. GML ID değeri atarken izlenmesi gereken method aşağıdaki gibi olmalıdır.
Tür | Yöntem | Örnek |
---|---|---|
Mimari Bina | "MB_"+ GUID | MB_c4351653-089e-41a8-8683-872e33d132e5 |
Kat | "K_"+ GUID | K_e270313b-798e-4d01-91a3-21ddfd1f72c0 |
Bağımsız Bölüm | "BB_"+ GUID | BB_d5441bdf-3a5e-4b61-a4e0-3dd86aa4ee30 |
Bağımsız Bölüm Kısım | "BBK_"+ GUID | BBK_01695e3c-1444-478f-bcb3-29ce3e612a5a |
Bağımsız Bölüm Kısım İç Yapı | "BBKIY_"+ GUID | BBKIY_01695e3c-1444-478f-bcb3-29ce3e612a5a |
Ortak Alan İç Yapı | "OAIY_"+ GUID | OAIY_01695e3c-1444-478f-bcb3-29ce3e612a5a |
Balkon | "BLKN_"+ GUID | BLKN_cd98fbd7-b501-4a68-aa1d-7aead010ffbf |
Teras | "TRS_"+ GUID | TRS_cd98fbd7-b501-4a68-aa1d-7aead010ffbf |
Ortak Alan | "OA_"+ GUID | OA_d5441bdf-3a5e-4b61-a4e0-3dd86aa4ee30 |
Mimari Bina Grup | "MBG_"+ GUID | MBG_bfede8a2-4492-4dbf-9b82-9b32e0d21f14 |
Kapı | "KAPI_"+ GUID | KAPI_bfede8a2-4492-4dbf-9b82-9b32e0d21f14 |
Pencere | "PEN_"+ GUID | PEN_bfede8a2-4492-4dbf-9b82-9b32e0d21f14 |
TKGMCityGML yapısı içerisinde yer alan Yüzey Poligon tanım başlıklarına eşsiz(unique) bir gml:id tanımlanmalıdır. GML ID değeri atarken izlenmesi gereken method aşağıdaki gibi olmalıdır.
Tür | Yöntem | Örnek |
---|---|---|
FloorSurface | "Floor_"+ GUID | Floor_c7496b84-3a59-4399-a358-924d4d4a9654 |
WallSurface | "Wall_"+ GUID | Wall_7c305f4c-18ed-4b78-ac0c-2df3b29c0649 |
RoofSurface | "Roof_"+ GUID | Roof_041afea7-0baf-4105-9c85-ddcb2ee7db42 |
InteriorWall | "InteriorWall_"+ GUID | InteriorWall_16fcbf80-1639-4588-b8d8-80178a4cd8ad |
CeilingSurface | "CeilingSurface_"+ GUID | Ceiling_d2c5b0d5-1919-4fb5-aa45-c8295ee4d71c |
GroundSurface | "GroundSurface_"+ GUID | Ground_d2c5b0d5-1919-4fb5-aa45-c8295ee4d71c |
OuterFloorSurface | "OuterFloor_"+ GUID | OuterFloor_d2c5b0d5-1919-4fb5-aa45-c8295ee4d71c |
ClosureSurface | "Closure_"+ GUID | Closure_d2c5b0d5-1919-4fb5-aa45-c8295ee4d71c |
Lod1 Solid | "Lod1Poligon_"+ GUID | Lod1Poligon_d2c5b0d5-1919-4fb5-aa45-c8295ee4d71c |
Lod0 RoofEdge | "Lod0RoofEdge_"+ GUID | Lod0RoofEdge_d2c5b0d5-1919-4fb5-aa45-c8295ee4d71c |
Lod0 Footrint | "Lod0FootPrint_"+ GUID | Lod0FootPrint_d2c5b0d5-1919-4fb5-aa45-c8295ee4d71c |
Door | "Door_"+ GUID | Door_d2c5b0d5-1919-4fb5-aa45-c8295ee4d71c |
Window | "Window_"+ GUID | Window_d2c5b0d5-1919-4fb5-aa45-c8295ee4d71c |
TKGMCityGML yapısı içerisinde yer alan Poligon içi ring tanım başlıklarına eşsiz(unique) bir gml:id tanımlanmalıdır. GML ID değeri atarken izlenmesi gereken method aşağıdaki gibi olmalıdır.
Tür | Yöntem | Örnek |
---|---|---|
Kapı için çizilen poligon içerisindeki ringler | "DoorLinearRing_"+ GUID | DoorLinearRing_e235b0d5-1919-4fb5-aa45-c8295ee4d71c |
Pencere için çizilen poligon içerisindeki ringler | "WindowLinearRing_"+ GUID | WindowLinearRing_e235b0d5-1919-4fb5-aa45-c8295ee4d71c |
Diğer ringler için | "LinearRing_"+ GUID | LinearRing_e235b0d5-1919-4fb5-aa45-c8295ee4d71c |
Belirtilen durum dışında kalan nesnelere id tanımı yapılmamalıdır.
bldg:class
TKGMCityGML verisi içerisinde yer alan objelerin, tipine göre bir class değeri atanmalıdır. Atanması gereken değerler aşağıdaki tabloda ifade edildiği gibi olmalıdır.
Tür | Değer | Örnek |
---|---|---|
Mimari Bina | MimariBina | <bldg:class>MimariBina</bldg:class> |
Kat | Kat | <bldg:class>Kat</bldg:class> |
Bağımsız Bölüm | BagimsizBolum | <bldg:class>BagimsizBolum</bldg:class> |
Bağımsız Bölüm Kısım | BagimsizBolumKisim | <bldg:class>BagimsizBolumKisim</bldg:class> |
Bağımsız Bölüm Kısım İç Yapı | BagimsizBolumKisimIcYapi | <bldg:class>BagimsizBolumKisimIcYapi</bldg:class> |
Ortak Alan İç Yapı | OrtakAlanIcYapi | <bldg:class>OrtakAlanIcYapi</bldg:class> |
Balkon | Balkon | <bldg:class>Balkon</bldg:class> |
Teras | Teras | <bldg:class>Teras</bldg:class> |
Ortak Alan | OrtakAlan | <bldg:class>OrtakAlan</bldg:class> |
Mimari Bina Grup | MimariBinaGrup | <bldg:class>MimariBinaGrup</bldg:class> |
Kapı | Kapi | <bldg:class>Kapi</bldg:class> |
Pencere | Pencere | <bldg:class>Pencere</bldg:class> |
gml:name
TKGMCityGML verisi içerisinde yer alan objelerin, bulundukları pozisyona göre bir name değeri almalıdır. gml:name değeri atarken izlenmesi gereken metod aşağıdaki gibi olmalıdır. (Gml name değeri atanırken kullanılan blockName ve entrance alanlarında harf ve sayı dışında bulunabilecek olan "/", "-", "_" gibi karakterler isimlendirme formatını bozabileceğinden, bu karakterler yokmuş gibi kabul edilerek name değeri üretilmelidir.)
Tür | Yöntem | Örnek |
---|---|---|
Mimari Bina | "Mimari Bina_" + constructionID | Mimari Bina_26318897-A |
Kat | "Kat_" + storeyNumber | Kat_3 |
Bağımsız Bölüm | blockName + "_" + entrance + "_" + independentSectionNumber + "_" + "Bağımsız Bölüm" formatına uygun olarak name değeri üretilmelidir. (Karşılığı olmayan bilgilerin yerine -1 yazılmalıdır.) |
A _1_12_Bağımsız Bölüm |
Bağımsız Bölüm Kısım | blockName + "_" + entrance + "_" + independentSectionNumber + "_" + Kısım Kullanım Amaç Texti formatına uygun olarak name değeri üretilmelidir. (Karşılığı olmayan bilgilerin yerine -1 yazılmalıdır.) |
A_1_12_Salon |
Bağımsız Bölüm Kısım İç Yapı | blockName + "_" + entrance + "_" + independentSectionNumber + " _" + Kısım Kullanım Amaç Texti +"_"+"İç Yapı" formatına uygun olarak name değeri üretilmelidir. (Karşılığı olmayan bilgilerin yerine -1 yazılmalıdır.) |
A_-1_12_Salon_İç Yapı |
Ortak Alan İç Yapı | Ortak Alan Kullanım Amaç Texti +"_"+"İç Yapı" formatına uygun olarak name değeri üretilmelidir. | Depo_İç Yapı |
Balkon | blockName + "_" + entrance + "_" +independentSectionNumber + "_" + "Balkon" formatına uygun olarak name değeri üretilmelidir. (Karşılığı olmayan bilgilerin yerine -1 yazılmalıdır.) |
A _1_-1_Balkon |
Teras | blockName + "_" + entrance + "_" +independentSectionNumber + "_" + "Teras" formatına uygun olarak name değeri üretilmelidir. (Karşılığı olmayan bilgilerin yerine -1 yazılmalıdır.) |
A _1_12_Teras |
Ortak Alan | Ortak Alan Kullanım Amaç Texti + "_"+ "Ortak Alan" formatına uygun olarak name değeri üretilmelidir. | Otopark_Ortak Alan |
Kapı | Kapı Kullanım Amaç Texti formatına uygun olarak name değeri üretilmelidir. | Kısım Kapı |
Pencere | Pencere Kullanım Amaç Texti formatına uygun olarak name değeri üretilmelidir. | Dış Pencere |
Mimari Bina Grup | "Mimari Bina Grup_" + constructionID formatına uygun olarak name değeri üretilmelidir. | Mimari Bina Grup_26318897-A |
TKGMCityGML yapısı içerisinde yer alan Yüzey Poligon objeleri bulundukları pozisyona göre bir class değeri almalıdır. bldg:class değeri atarken izlenmesi gereken metod aşağıdaki gibi olmalıdır.
Tür | Değer | Örnek |
---|---|---|
FloorSurface | Taban | <gml:name>Taban</gml:name> |
WallSurface | Duvar | <gml:name>Duvar</gml:name> |
RoofSurface | Çatı | <gml:name>Çatı</gml:name> |
InteriorWall | İçDuvar | <gml:name>İçDuvar</gml:name> |
CeilingSurface | Tavan | <gml:name>Tavan</gml:name> |
GroundSurface | Zemin | <gml:name>Zemin</gml:name> |
OuterFloorSurface | DışTaban | <gml:name>DışTaban</gml:name> |
Belirtilen durum dışında kalan nesnelere name tanımı yapılmamalıdır.
Terrain Intersection Curve (TIC)
TIC geometrisi TKGMCityGML de yapının dış hattının arazi ile kesiştiği noktaların birleşiminden oluşan eğriyi ifade etmektedir. Üretilen her bir yapı için LOD2 detay seviyesinde TIC tanımı da yapılmalıdır. TIC geometrisi; üretilen yapının arazi üzerine oturtularak, mimari projeden ve yapı aplikasyon projesinden faydalanılarak hassas bir şekilde hesaplanmalıdır. Yapı aplikasyon projesi içerisinde bina arazi oturumunu ifade eden ve 3B koordinatlar ile tanımlanan geometri, TKGMCityGML içerisinde TIC olarak tanımlanmalıdır. Üretilen yapının gerçek dünya koordinatlarına uygun olarak arazi konumlandırılması yapılmalı ve altlık parsel içerisinde kalacak şekilde üretilmelidir.



(TIC örnek görselleri)
TIC Geometri Tanımlaması
<bldg:lod2TerrainIntersection> <gml:MultiCurve> <gml:curveMember> <gml:LineString> <gml:posList> ... ... ... </gml:posList> </gml:LineString> </gml:curveMember> </gml:MultiCurve </bldg:lod2TerrainIntersection>
Yapı Duvarları (WallSurface & InteriorWallSurface)
Yapıya ait dış duvarlar surface olarak tutulacaktır. Surface'e ait name ve geometri tanımlamaları boundedBy içerisinde yapılmalı ve lod2MultiSurface içerisinde xlink ile adreslenmelidir. Dış duvarlarda yer alan her bir kırılım için ayrı bir yüzey oluşturulmalıdır.
Üretilecek TKGMCityGML 3B Sayısal Yapı Modeli için WallSurface ve InteriorWallSurface yüzey tip tanımları kullanılmalıdır. WallSurface yüzeyleri üretilecek yapının dış duvarlarını ifade ederken, InteriorWallSurface yüzeyleri ise yapının içerisinde kalan bağımsız bölüm duvarları vb. ifade etmektedir.

Yapı Dış Duvarları(WallSurface) için Hiyerarşi Tanımlaması
<bldg:WallSurface> <gml:name>Duvar</gml:name> <bldg:lod2MultiSurface> <gml:MultiSurface> <gml:surfaceMembert> <gml:Polygon gml:id="Wall_041afea7-0baf-4105-9c85-ddcb2ee7db42">...</gml:Polygon> </gml:surfaceMembert> ... ... ... </gml:MultiSurface> </bldg:lod2MultiSurface> </bldg:WallSurface>
Yapı İç Duvarları(Interior WallSurface) için Hiyerarşi Tanımlaması
<bldg:InteriorWallSurface> <gml:name>İçDuvar</gml:name> <bldg:lod2MultiSurface> <gml:MultiSurface> <gml:surfaceMembert> <gml:Polygon gml:id="InteriorWall_041afea7-0baf-4105-9c85-ddcb2ee7db42">...</gml:Polygon> </gml:surfaceMembert> ... ... ... </gml:MultiSurface> </bldg:lod2MultiSurface> </bldg:InteriorWallSurface>
Çatı Yüzeyi (RoofSurface)
Çatıya ait geometriler surface olarak tutulacaktır. Surface'e ait name ve geometri tanımlamaları boundedBy içerisinde yapılmalı ve lod2MultiSurface içerisinde xlink ile adreslenmelidir. Çatıda yer alan her bir kırılım için ayrı bir yüzey oluşturulmalıdır. Mimari projedeki koordinatlara uygun olarak üretilmelidir. Çatı geometrisi, üretilen yapı modelinin üzerini tamamen kapatacak şekilde olmalıdır.

(RoofSurface örnek görseli)
Çatı(RoofSurface) için Hiyerarşi Tanımlaması
<bldg:RoofSurface> <gml:name>Çatı</gml:name> <bldg:lod2MultiSurface> <gml:MultiSurface> <gml:surfaceMembert> <gml:Polygon gml:id="Roof_041afea7-0baf-4105-9c85-ddcb2ee7db42">...</gml:Polygon> </gml:surfaceMembert> ... ... ... </gml:MultiSurface> </bldg:lod2MultiSurface> </bldg:RoofSurface>
Yapı Zemini(GroundSurface)
Ground Surface yapı zeminini ifade eden geometriyi temsil etmelidir. Yapı zeminine ait geometri, surface olarak tutulacaktır. Surface'e ait name ve geometri tanımlamaları boundedBy içerisinde yapılmalı ve lod2MultiSurface içerisinde xlink ile adreslenmelidir.Zemin geometrisi, üretilen yapı modelinin zeminini tamamen kapatacak şekilde olmalıdır.

(GroundSurface örnek görseli)
Zemin(GroundSurface) için Hiyerarşi Tanımlaması
<bldg:GroundSurface> <gml:name>Zemin</gml:name> <bldg:lod2MultiSurface> <gml:MultiSurface> <gml:surfaceMembert> <gml:Polygon gml:id="Ground_08a3081d-2ff8-47d0-94a4-035f30784a2f">...</gml:Polygon> </gml:surfaceMembert> ... ... ... </gml:MultiSurface> </bldg:lod2MultiSurface> </bldg:GroundSurface>
Yapı Dış Tabanı(Outer FloorSurface)
OuterFloorSurface yapı geometrisine bağlı olarak yapı üzerinde yüzey yönü yukarıya bakan kapalı yatay geometrileri ifade etmelidir. Bu geometriler, surface olarak tutulacaktır. Surface'e ait name ve geometri tanımlamaları boundedBy içerisinde yapılmalı ve lod2MultiSurface içerisinde xlink ile adreslenmelidir.

(Outer FloorSurface örnek görseli)
DışTaban(Outer FloorSurface) için Hiyerarşi Tanımlaması
<bldg:OuterFloorSurface> <gml:name>DışTaban</gml:name> <bldg:lod2MultiSurface> <gml:MultiSurface> <gml:surfaceMembert> <gml:Polygon gml:id="OuterFloor_624f2ce0-3eaa-40a2-bef5-5ce97ed58217">...</gml:Polygon> </gml:surfaceMembert> ... ... ... </gml:MultiSurface> </bldg:lod2MultiSurface> </bldg:OuterFloorSurface>
Yapı Dış Tavanı(Outer CeilingSurface)
Outer CeilingSurface yapı geometrisine bağlı olarak yapı üzerinde yüzey yönü yukarıya bakan kapalı yatay geometrileri ifade etmelidir. Bu geometriler, surface olarak tutulacaktır. Surface'e ait name ve geometri tanımlamaları boundedBy içerisinde yapılmalı ve lod2MultiSurface içerisinde xlink ile adreslenmelidir.

(Outer CeilingSurface örnek görseli)
DışTavan(Outer CeilingSurface) için Hiyerarşi Tanımlaması
<bldg:OuterCeilingSurface> <gml:name>DışTavan</gml:name> <bldg:lod2MultiSurface> <gml:MultiSurface> <gml:surfaceMembert> <gml:Polygon gml:id="OuterCeiling_624f2cyt-3eaa-40a2-bef5-5ce97ed58217">...</gml:Polygon> </gml:surfaceMembert> ... ... ... </gml:MultiSurface> </bldg:lod2MultiSurface> </bldg:OuterCeilingSurface>
Building Envelope
Yapının dış sınırlarını kapsayan en küçük bounding box'ın, sol alt köşesi(lowerCorner) ve sağ üst köşesinin(upperCorner) değerlerinden oluşmalıdır. Her bir yapı modelinin sınırları, CityModelde envelope ile belirtilmelidir.

(Building Envelope örnek görseli)
Envelope için Hiyerarşi Tanımlaması
<gml:boundedby> <gml:Envelope srsName="EPSG:5256" srsDimension="3"> <gml:lowerCorner> 618394.988224411 4100010.54833813 826.86 </gml:lowerCorner> <gml:upperCorner> 618594.988224411 4100210.54833813 1026.86 </gml:upperCorner> </gml:Envelope> </gml:boundedby>
Mimari Bina
Mimari bina geometrileri building tanımı içerisinde bulunmalıdır. Mimari bina için toplanan metaveriler GenericAttributes kullanılarak building içeriğinin altına eklenmelidir. Mimari binada, blok numarası, giriş, kat ve bağımsız bölüm numara bilgileri ilgili yapı ait mimari projeden alınacaktır.
Mimari Projede Birden Fazla Blok veya Giriş Olması Durumu
TKGMCityGML verisi, ilgili yapı için belediyelerce alınan yapı kullanım izin belgesi bazında üretilmelidir.Mimari projede yapı bloklarının tek veya birden fazla blok olması durumunda, ilgili bağımsız bölümün yer aldığı blok bilgisi, "blokname" öznitelik içerisinde teknik dökümanda da belirtildiği üzere tanımlanmalıdır.Mimari projede yapı bloklarının tek veya birden fazla girişinin olması durumunda, ilgili bağımsız bölümün yer aldığı giriş bilgisi, "entrance" öznitelik içerisinde teknik dökümanda da belirtildiği üzere tanımlanmalıdır.


(Birden fazla blok ve giriş barındıran örnek görselleri)
Mimari Bina için Talep Edilen Generic Öznitelik Bilgileri
Özellik Adı | Açıklama | Generic Attribute Tipi |
---|---|---|
constructionID (Yapı Kimlik Numarası) |
Yapı ID Oluşturma standardına göre çalışma alanında bulunan her bir yapı için oluşturulacak olan eşsiz kimlik numarasının saklanacağı alanı ifade etmelidir. | gen:stringAttribute |
maksIdentityNumber (MAKS Yapı Kimlik Numarası) |
Binanın MAKS sisteminde kaydedilmesi sonucunda alacağı değeri ifade etmelidir. | gen:intAttribute |
maksIntegrationState (MAKS Yapı Entegrasyon Durumu) |
MAKS uyumluluk durumunu ifade etmelidir. maksConstructionIntegrationStateCodeList listesinden ilgili code tanımlaması yapılmalıdır. | gen:intAttribute |
takbisPropertyIdentityNumber (Taşınmaz ID) |
Yapının, üzerinde yer aldığı parsele ait TAKBIS tekil kimlik tanımlayıcısını ifade etmelidir. | gen:intAttribute |
blockNumber (Ada Numarası) |
Yapının, üzerinde yer aldığı parsele ait ada numarasını alanı ifade etmelidir. | gen:stringAttribute |
parcelNumber (Parsel Numarası) |
Yapının, üzerinde yer aldığı parsele ait parsel numarasını ifade etmelidir. | gen:stringAttribute |
tenderRegistrationNumber (İhale Kayıt Numarası) |
Bu öznitelik değeri boş bırakılmalıdır. | gen:stringAttribute |
buildingType (Bina Tip) |
Yapı ID Oluşturma standardında tanımı yapılan bina tipini ifade etmelidir. buildingTypeCodeList listesinden ilgili code tanımlaması yapılmalıdır. | gen:intAttribute |
geometrySuitability (Geometrik Uygunluk) |
buildingGeometrySuitabilityCodeList listesinden ilgili code tanımlaması yapılmalıdır. | gen:intAttribute |
architecturalPlanID (Mimari Plan ID) |
Bu öznitelik değeri boş bırakılmalıdır. | gen:stringAttribute |
additionalNote* (Ek Açıklama) |
geometrySuitability alanına atanan değer ile ilgili var ise ilave açıklamalar girilmelidir. Yoksa boş bırakılmalıdır. Bu alanın TKGMCityGML içerisinde yer alması zorunlu değildir. | gen:stringAttribute |
takbisNeighbourhoodReference (Takbis Mahalle Referans Numarası) |
Yapının idari olarak bağlı olduğu mahalleye ait TAKBIS mahalle kimlik numarası değerini ifade etmelidir. | gen:intAttribute |
totalIndependentSectionCount (Toplam Bağımsız Bölüm Sayısı) |
Yapıda bulunan toplam bağımsız bölüm adedini ifade etmelidir. | gen:intAttribute |
elevatorCount (Asansör sayısı) |
Yapıda bulunan asansör adedini ifade etmelidir. Asansör yok ise 0 girilmelidir. | gen:intAttribute |
roofProjectionArea (Çatı İzdüşüm Alanı) |
Çatı sınırlarının izdüşümünden oluşan 2B alanın metrekare cinsinden değerini ifade etmelidir. Noktadan sonraki 2 basamağın yazılması yeterlidir. | gen:doubleAttribute |
buildingHeight (Yapı Yüksekliği) |
Mimari projeden elde edilen bina yüksekliğinin metre cinsinden değerini ifade etmelidir. Buradaki yükseklik bilgisi ilgili yapının kot aldığı noktadan saçak seviyesine kadar olan yüksekliği belirtmelidir. Noktadan sonraki 2 basamağın yazılması yeterlidir. Ayrıca Planlı Tip İmar Yönetmeliği içerisinde tanımlanan “Bina Yüksekliği” tanımı; TKGMCityGML içerisinde yapı yüksekliği olarak tanımlanmalıdır. | gen:stringAttribute |
architecturalProjectConfirmationDate (Mimari Proje Onay Tarihi) |
Mimari projenin onay tarihini ifade etmelidir. | gen:dateAttribute |
(*): Bu alanlardaki özniteliklerin TKGMCityGML içerisinde olması zorunlu değildir. Dışında kalan tüm öznitelikler zorunlu alanlardır.
Mimari Bina için Talep Edilen CityGML Öznitelik Bilgileri
Özellik Adı | Açıklama | CityGML Attribute Tipi |
---|---|---|
ID | GML ID tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:id |
Name | GML Name tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:name |
Class | GML Class tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:class |
storeysAboveGround | Zemin + üst kat adet bilgisini ifade etmelidir | bldg:storeysAboveGround |
storeysBelowGround | Zemin altı kat adedi bilgisini ifade etmelidir. | bldg:storeysBelowGround |
Mimari bina geometrisi Lod2MultiSurface içerisinde saklanmalıdır. Lod2geometry, WallSurface ve RoofSurface olarak ayrılarak, building içerisindeki boundedBy kısımlarında saklanmalıdır. Tüm bu kısımlar Lod2MultiSurface içerisinde xlink:href ile referans verilerek birleştirilmelidir.

(Mimari Bina Geometrik Görseli)
Mimari Bina için Hiyerarşi Tanımlaması
<bldg:Building gml:id="MB_6df3d1b4-c03f-4341-b850-7f849ee4c428"> <!-- TKGMCityGML Mimari Bina Öznitelikleri--> <bldg:class>MimariBina</bldg:class> <storeysAboveGround>MimariBina</storeysAboveGround> <storeysBelowGround>MimariBina</storeysBelowGround> <gen:stringAttribute name="constructionID" /> <gen:intAttribute name="takbisPropertyIdentityNumber" /> <gen:intAttribute name="maksIdentityNumber" /> <gen:intAttribute name="maksIntegrationState" /> ... <!-- TKGMCityGML Mimari Bina Geometri Öznitelikleri--> <bldg:lod0FootPrint /> <bldg:lod0RoofEdge /> <bldg:lod1Solid /> <bldg:lod2TerrainIntersection /> <!-- TKGMCityGML Mimari Bina TIC Geometrisi--> <bldg:lod2TerrainIntersection /> <!-- TKGMCityGML Mimari Bina Bagimsiz Bolum Balkon Geometrileri--> <bldg:outerBuildingInstallation /> <bldg:outerBuildingInstallation /> ... <!-- TKGMCityGML Mimari Bina Lod2 Geometrileri--> <bldg:boundedBy /> <bldg:boundedBy /> ... <!-- TKGMCityGML Mimari Bina Bagimsiz Bolum Kısım Geometrileri--> <bldg:interiorRoom /> <bldg:interiorRoom /> ... </bldg:Building>
Kat
Mimari projede kat olarak ifade edilen geometrilerin toplandığı kısmı belirtmelidir. Katlar TKGMCityGML içerisinde cityObjectGroup ile gösterilmelidir. Katlar için istenilen öznitelik verileri GenericAttributes kullanılarak cityObjectGroup'un altında belirtilmelidir. Kat için GenericAttributes kullanılarak gerekli bilgiler aşağıda ifade edilmiştir.
Kat için Talep Edilen Generic Öznitelik Bilgileri
Özellik Adı | Açıklama | Generic Attribute Tipi |
---|---|---|
storeyNumber (Kat Numarası) |
Mimari projede yer alan kat numarasını ifade etmelidir. | gen:stringAttribute |
storeyUsage (Kat Kullanım Amacı) |
Katın kullanım amacını ifade etmelidir. Bu alana yazılacak değer storeyUsageCodeList.xml dosyasından seçilmelidir. Ortak Alan değeri nitelikli ortak alanlar olması durumunda tercih edilmelidir. Birden fazla değer ataması yapılabilir. | gen:intAttribute |
independentSectionCount (Bağımsız Bölüm Sayısı) |
Katta yer alan toplam bağımsız bölüm adedini ifade etmelidir. | gen:intAttribute |
Kat için Talep Edilen CityGML Öznitelik Bilgileri
Özellik Adı | Açıklama | CityGML Attribute Tipi |
---|---|---|
ID | GML ID tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:id |
Name | GML Name tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:name |
Class | GML Class tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:class |
parent | Yapıya ait gml:id değeri xlink:href olarak tanımlanmalı ve cityObjectGroup'a parent olarak eklenmelidir. | grp:parent |
groupMember | İlgili kata ait bağımsız bölümlerin gml:id değeri xlink:href olarak tanımlanarak cityObjectGroup'a groupMember olarak eklenmelidir. | grp:groupMember |
Kat geometrisi cityObjectGroup tipinin içerisinde saklanmalıdır. Kat geometrisi grp:geometry içerisinde saklanmalıdır.
Çatı Katları İçerisinde Kalan Geometrilerin Tanımı
Mimari projelerde çatı katlarında bulunan geometrilerin TKGMCityGML'e aktarılmasında aşağıdaki adımlar izlenmelidir;
Çatı katlarında bağımsız bölüm olmayıp sadece ortak alan kısımları ve bağımsız bölümün eklentisi bulunduğunda; kat geometrisi oluşturulmamalıdır. Bu durumda ortak alan nesnelerin storeyObjectReference özelliğine -1 değeri atanmalıdır. storeyObjectReference özelliğine ilk katlarının referans değeri atanır.Çatı katında dubleks bağımsız bölümlerin ikinci katında yer alan kısımların bulunması durumunda, kat objesi oluşturulmamalıdır. Bu nesnelerin storeyObjectReference özelliğine ilk katlarının referans değeri atanmalıdır.Çatı katında bağımsız bölümlerin yer alması durumunda, kat objesi oluşturulmalıdır. Oluşturulan kat objesinin storeyNumber özelliğine değer atanırken aşağıdaki yöntemlerden uygun olan kullanılmalıdır.
- Mimari projede çatı katı için değer yok ise : "CK_ " + EnSonKatNo+1
- Mimari projede çatı katı için değer var ise : "CK_ " + ProjedekiDeğer

(Kat Geometrik Görseli)
Kat için Hiyerarşi Tanımlaması
<grp:CityObjectGroup gml:id="K_87e001cc-e4de-4b9c-b73a-182ca54c7297"> <!-- TKGMCityGML Kat Öznitelikleri--> <gml:name>Kat 0</gml:name> <gen:stringAttribute name="storeyNumber"> <gen:value>0</gen:value> </gen:stringAttribute> <gen:intAttribute name="independentSectionCount"> <gen:value>6</gen:value> </gen:intAttribute> <gen:intAttribute name="storeyUsage"> <gen:value>1002</gen:value> </gen:intAttribute> <gen:intAttribute name="storeyUsage"> <gen:value>1003</gen:value> </gen:intAttribute> <!-- TKGMCityGML Kat Bağımsız Bölüm ve Ortak Alan Referansları--> <grp:groupMember xlink:href="#BB_2b15af0e-6b0d-4be8-a3d9-44a0431e42a7" /> <grp:groupMember xlink:href="#BB_cc26333f-a144-49ce-b242-98e8a374e91a" /> <grp:groupMember xlink:href="#BB_a965393e-18dc-4721-93d7-a1c58f6e7a5a" /> <grp:groupMember xlink:href="#BB_5a4ac76f-78bf-4606-90d2-fde258ea0562" /> <grp:groupMember xlink:href="#OA_1bf64a9d-00a0-4bbc-a37a-88535eb5c9a9" /> <grp:groupMember xlink:href="#OA_012f4326-917e-448c-a8ed-256a6cdc2ceb" /> <!-- TKGMCityGML Kat'ın Ait Olduğu Bina Referansı--> <grp:parent xlink:href="#MB_6df3d1b4-c03f-4341-b850-7f849ee4c428" /> <!-- TKGMCityGML Kat Geometrisi --> <grp:geometry> <gml:MultiSurface></gml:MultiSurface> </grp:geometry> </grp:CityObjectGroup>
Bağımsız Bölüm
Mimari projede bağımsız bölüm olarak ifade edilen geometrilerin toplandığı kısmı belirtmelidir. Bağımsız bölümler TKGMCityGML içerisinde GenericCityObject ile gösterilmelidir. Bağımsız bölüm için istenilen öznitelik verileri GenericAttributes kullanılarak GenericCityObject'in altında belirtilmelidir. Bağımsız bölüm için GenericAttributes kullanılarak istenilen gerekli bilgiler aşağıda ifade edilmiştir.
Bağımsız Bölüm için Talep Edilen Generic Öznitelik Bilgileri
Özellik Adı | Açıklama | Generic Attribute Tipi |
---|---|---|
geometrySuitability (Geometrik Uygunluk) |
Kat irtifakı/mülkiyeti tesisi kapsamında TKGMCityGML içeriğinde bu alana buildingGeometrySuitabilityCodeList.xml codelist içerisinden "1006" değeri yazılmalıdır. | gen:intAttribute |
integrationState (Entegrasyon Durumu) |
Kat irtifakı/mülkiyeti tesisi kapsamında TKGMCityGML içeriğinde bu alana integrationStateCodeList.xml codelist içerisinden "1004" değeri yazılmalıdır. | gen:intAttribute |
independentSectionNumber (Bağımsız Bölüm Numarası) |
Mimari projede bağımsız bölüm için belirtilen numarayı ifade etmelidir. | gen:stringAttribute |
blockName (Blok Numarası) |
Yapıya mimari projede verilen blok numarasını ifade etmelidir. Mimari projede olduğu şekli ile TKGMCityGML içerisine yansıtılmalıdır. Eğer yok ise boş geçilir. | gen:stringAttribute |
entrance (Giriş Numarası) |
Yapıya mimari projede verilen giriş numarasını ifade etmelidir. Mimari projede olduğu şekli ile TKGMCityGML içerisine yansıtılmalıdır. Eğer yok ise boş geçilir. | gen:stringAttribute |
takbisPropertyIdentityNumber (Taşınmaz ID) |
Kat irtifakı/mülkiyeti tesisi kapsamında TKGMCityGML içeriğinde bu alana "-1" değeri yazılmalıdır. | gen:intAttribute |
maksIdentityNumber (MAKS Bağımsız Bölüm Kimlik Numarası) |
Bağımsız bölümün MAKS sisteminde kaydedilmesi sonucunda alacağı değeri ifade etmelidir. | gen:intAttribute |
maksNumaratajIdentityNumber (MAKS Bağımsız Bölüm Numarataj Numarası) |
Bağımsız bölüme ait MAKS numarataj ID bilgisini ifade etmelidir. | gen:intAttribute |
maksIntegrationState (MAKS Entegrasyon Durumu) |
Kat irtifakı/mülkiyeti tesisi kapsamında TKGMCityGML içeriğinde bu alana maksIndependentSectionIntegrationStateCodeList.xml codelist içerisinden "1003" değeri yazılmalıdır. | gen:intAttribute |
registeredQuality (Liste Beyan Niteliği) |
Bağımsız bölüm beyan listesi içerisindeki ilgili bağımsız bölüme ait niteliği ifade etmelidir. Liste içerisindeki tanımlamanın aynısı bu alana girilmelidir. | gen:stringAttribute |
registeredInstallation (Liste Beyan Eklenti Durumu) |
Bağımsız bölüm beyan listesi içerisindeki ilgili bağımsız bölüme ait eklenti durumunu ifade etmelidir. Liste içerisindeki tanımlamanın aynısı bu alana girilmelidir. | |
registeredFloorDefinition (Liste Beyan Kat Tanımı) |
Bağımsız bölüm beyan listesi içerisindeki ilgili bağımsız bölüme ait kat bilgisini ifade etmelidir. Liste içerisindeki tanımlamanın aynısı bu alana girilmelidir. | gen:stringAttribute |
propertyLot (Bağımsız Bölüm Arsa Payı) |
Bağımsız bölüm beyan listesi içerisindeki ilgili bağımsız bölüme ait arsa payı değerini ifade etmelidir. Liste içerisindeki tanımlamanın aynısı bu alana girilmelidir. Bu öznitelik pay/payda formatında tanımlanmalıdır. | gen:intAttribute |
additionalNote* (Ek Açıklama) |
geometrySuitability alanına atanan değer ile ilgili var ise ilave açıklamalar girilmelidir. Yoksa boş bırakılmalıdır. Bu alanın TKGMCityGML içerisinde yer alması zorunlu değildir. | gen:stringAttribute |
independentSectionCardinalDirection (Bağımsız Bölüm Cephe Bilgisi) |
Bağımsız bölümün gördüğü cephenin bilgisi cardinalDirectionCodeList.xml codelist içerisinde karşılık gelen değer seçilmelidir. Yapının birden fazla cephesi olması durumunda, bu özellik birden fazla kez eklenmelidir. Dubleks yapılarda farklı kattaki bağımsız bölüm modelleri için ayrı ayrı belirtilmelidir. | gen:intAttribute |
independentSectionUsage (Bağımsız Bölüm Kullanım Amacı) |
Bağımsız bölümün kullanım amacı bilgisi “independentSectionUsageCodeList.xml" codelist içerisinden ilgili değer seçilmelidir. | gen:intAttribute |
partCount (Bağımsız Bölüm Kısım Adedi) |
Bağımsız bölüm içerisinde yer alan kısımların toplam adedini ifade etmelidir. | gen:intAttribute |
independentSectionPlanNetArea (Bağımsız Bölümün Mimari Projede Yazan Net Alanı) |
Mimari projede bağımsız bölüm için yazılan net alanı ifade etmelidir. Eğer net alan değeri yazılmadı veya okunamıyor ise "-1" olarak girilmelidir. Dubleks yapılarda, mimari projede net alan kat bazında ayrı ayrı yazıldı ise toplanıp bağımsız bölüm için tek bir net alan elde edilmelidir. Elde edilen net alan dubleks yapılarda her bir katta oluşturulan model için aynı değeri alacak şekilde ayrı ayrı girilmelidir. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Mevzuatı'nda, " Açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibien az bir cephesi açık olan mekânlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekânlar ile ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içinde değerlendirilmez." tanımı baz alınarak net alan hesabı yapılmalıdır. |
gen:doubleAttribute |
independentSectionPlanGrossArea (Bağımsız Bölüm Mimari Projede Yazan Brüt Alan) |
Mimari projede bağımsız bölüm için yazılan brüt alanı ifade etmelidir. Eğer değer yazılmadı veya okunamıyor ise -1 olarak girilmelidir. Dubleks yapılarda mimari projede brüt alan kat bazında ayrı ayrı yazıldı ise toplanıp bağımsız bölüm için tek bir brüt alan elde edilir. Elde edilen brüt alan dubleks yapılarda her bir katta oluşturulan model için aynı değeri alacak şekilde ayrı ayrı girilmelidir. | gen:doubleAttribute |
independentSectionCalculatedArea (Bağımsız Bölüm Çizim Alanı) |
Bağımsız bölümün sayısallaştırılarak elde edilen, kat sınırları ile bağımsız bölüm ayırma çizgileri arasında kalan havalandırma boşlukları, duvar kalınlıkları vb. çıkartılmadan hesaplanan toplam bağımsız bölüm alanını ifade etmelidir. Dubleks yapılarda farklı kattaki bağımsız bölüm modelleri için ayrı ayrı belirtilmelidir. | gen:doubleAttribute |
(*): Bu alanlardaki özniteliklerin TKGMCityGML içerisinde olması zorunlu değildir. Dışında kalan tüm öznitelikler zorunlu alanlardır.
Bağımsız Bölüm için Talep Edilen CityGML Öznitelik Bilgileri
Özellik Adı | Açıklama | CityGML Attribute Tipi |
---|---|---|
ID | GML ID tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:id |
Name | GML Name tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:name |
Class | GML Class tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:class |
Bağımsız bölüm geometrisi gen:lod2Geometry içerisinde saklanmalıdır. Bağımsız bölüm geometrileri GenericCityObject tipinin içerisinde bulunmalıdır.
Kapı ve Pencere Yüzeylerinin Bağımsız Bölüm Geometrisinde Temsili
Kapı ve Pencerelerin Bağımsız Bölüm geometrilerinde denk geldiği yüzeyler hole ( Boşluklu ) yüzey yapısı kullanılarak ifade edilmelidir. Hol geometrilerine kapı ve pencere ksımında LinearRing için belirtilen kurallara uygun olarak ID ataması yapılmalıdır. Bağımsız bölümlerler TKGMCityGML'e aktarılırken, her polygon ayrı surfaceMemberlar olacak şekilde lod2Geometry içine yerleştirmelidir. İç ve dış duvarlar arasındaki boşluğu kapatan kısım da bir polygon olarak gösterilmelidir.


(Bağımsız Bölüm Geometrik Görseli)
Bağımsız Bölüm için Hiyerarşi Tanımlaması
<gen:GenericCityObject gml:id="BB_f1344fe9-5d7c-48f3-83d7-aaa0590f0d5c"> <!-- TKGMCityGML Bağımsız Bölüm Öznitelikleri--> <gml:name>-1_-1_6_Bağımsız Bölüm</gml:name> <gen:stringAttribute name="independentSectionNumber"> <gen:value>6</gen:value> </gen:stringAttribute> <gen:intAttribute name="integrationState"> <gen:value>1004</gen:value> </gen:intAttribute> <gen:stringAttribute name="blockName"> <gen:value>-1</gen:value> </gen:stringAttribute> <gen:stringAttribute name="entrance"> <gen:value></gen:value> </gen:stringAttribute> <gen:intAttribute name="takbisPropertyIdentityNumber"> <gen:value>-1</gen:value> </gen:intAttribute> <gen:intAttribute name="maksIdentityNumber"> <gen:value>611116625</gen:value> </gen:intAttribute> <gen:intAttribute name="maksNumaratajIdentityNumber"> <gen:value>5142161164</gen:value> </gen:intAttribute> <gen:intAttribute name="maksIntegrationState"> <gen:value>1003</gen:value> </gen:intAttribute> <gen:stringAttribute name="registeredQuality"> <gen:value>DUBLEKS MESKEN</gen:value> </gen:stringAttribute> <gen:stringAttribute name="registeredInstallation"> <gen:value></gen:value> </gen:stringAttribute> <gen:stringAttribute name="registeredFloorDefinition"> <gen:value>Bodrum Kat</gen:value> </gen:stringAttribute> <gen:stringAttribute name="propertyLot"> <gen:value>2/12</gen:value> </gen:stringAttribute> <gen:stringAttribute name="additionalNote"> <gen:value></gen:value> </gen:stringAttribute> <gen:intAttribute name="independentSectionCardinalDirection"> <gen:value>1007</gen:value> </gen:intAttribute> <gen:intAttribute name="independentSectionUsage"> <gen:value>1003</gen:value> </gen:intAttribute> <gen:intAttribute name="partCount"> <gen:value>2</gen:value> </gen:intAttribute> <gen:doubleAttribute name="independentSectionPlanNetArea"> <gen:value>15.00</gen:value> </gen:doubleAttribute> <gen:doubleAttribute name="independentSectionPlanGrossArea"> <gen:value>20.00</gen:value> </gen:doubleAttribute> <gen:doubleAttribute name="independentSectionCalculatedArea"> <gen:value>16.14</gen:value> </gen:doubleAttribute> <gen:class>BagimsizBolum</gen:class> <!-- TKGMCityGML Bağımsız Bölüm Geometrisi--> <gen:lod2Geometry> <gml:MultiSurface> <gml:surfaceMember /> <gml:surfaceMember /> <gml:surfaceMember /> ... </gml:MultiSurface> </gen:lod2Geometry> </gen:GenericCityObject>
Bağımsız Bölüm Kısım
Mimari projede bağımsız bölüm kısım (salon, oda, banyo vb.) olarak ifade edilen geometrilerin toplandığı kısmı belirtmelidir. Bağımsız bölüm kısımlar TKGMCityGML içerisinde interiorRoom ile gösterilmelidir. Bağımsız bölüm kısım için istenilen öznitelik verileri GenericAttributes kullanılarak Room'un altında belirtilmelidir. Bağımsız bölüm kısım için GenericAttributes kullanılarak istenilen gerekli bilgiler aşağıda ifade edilmiştir.
Bağımsız Bölüm Kısım için Talep Edilen Generic Öznitelik Bilgileri
Özellik Adı | Açıklama | Generic Attribute Tipi |
---|---|---|
independentSectionObjectReference (Bağlı Olduğu Bağımsız Bölüm Referansı) |
Bağlı olduğu bağımsız bölüme ait gml:id referansını ifade etmelidir. Bir kısım birden fazla bağımsız bölüm ile ilişkili ise her bir ilişkili olduğu bağımsız bölümün referans değeri burada ayrı bir değer olarak belirtilmelidir. | gen:stringAttribute |
partUsage (Kullanım Amacı) |
Kısmın kullanım amacını belirten ilgili değer "partUsageCodeList.xml” codelist içerisinden seçilerek belirtilmelidir. | gen:intAttribute |
geometrySuitability (Geometrik Uygunluk) |
Kat irtifakı/mülkiyeti tesisi kapsamında TKGMCityGML içeriğinde bu alana buildingGeometrySuitabilityCodeList.xml codelist içerisinden "1006" değeri yazılmalıdır. | gen:intAttribute |
additionalNote* (Ek Açıklama) |
geometrySuitability alanına atanan değer ile ilgili var ise ilave açıklamalar girilmelidir. Yoksa boş bırakılmalıdır. Bu alanın TKGMCityGML içerisinde yer alması zorunlu değildir. | gen:stringAttribute |
planArea (Mimari Projedeki Net Alan Değeri) |
İlgili bağımsız bölüm kısmına ait mimari projede ifade edilen alan değeri belirtilmelidir. Değer yok ise veya okunmuyorsa -1 girilmelidir. | gen:doubleAttribute |
calculatedArea (Sayısallaştırılarak Hesaplanan Alan Değeri) |
Sayısallaştırma sırasında kısımların çevrilmesi sonucunda elde edilen alanın değerini ifade etmelidir. | gen:doubleAttribute |
volume (Hacim Değeri) |
Mimari projenin sayısallaştırılması sonucu ilgili kısım için elde edilen hacim değeri m3 olarak belirtilmelidir. | gen:doubleAttribute |
(*): Bu alanlardaki özniteliklerin TKGMCityGML içerisinde olması zorunlu değildir. Dışında kalan tüm öznitelikler zorunlu alanlardır.
Bağımsız Bölüm Kısım için Talep Edilen CityGML Öznitelik Bilgileri
Özellik Adı | Açıklama | CityGML Attribute Tipi |
---|---|---|
ID | GML ID tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:id |
Name | GML Name tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:name |
Class | GML Class tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:class |
Bağımsız bölüm kısım geometrisi Lod4Multisurface içerisinde saklanmalıdır. LOD4 geometrisi InteriorWallSurface,CeilSurface ve FloorSurface olarak ayrılarak, Room içerisindeki boundedBy kısımlarında saklanmalıdır. Tüm bu kısımlar lod4MultiSurface içerisinde xlink:href ile referans verilerek birleştirilmelidir.
Kısım İçerisinde Kısım Temsili
Kısım duvarları ile ilişkisi olmayan oda içerisindeki banyo, kiler gibi iç kısımların yer alması durumunda, iç kısımda yer alan kısımlar dış kısımdan çıkartılarak ayrı bir kısım olarak çizilmelidir. Dış odanın iç oda ile kesiştiği kısımda kalan alanında tavan ve taban olmamalıdır.



Dış Kısım (Temsili) - solda
İç Kısım(Temsili) - ortada
Birlikte Görünüm(Temsili) - sağda
Kısım İçerisindeki Yapıları Temsili
Kısım içerisinde yer alan sütün ve merdiven gibi odadan fiziken ayrılamayan yapılaşmalar oda geometrisine dahil edilmeden roomInstallation olarak TKGMCityGML içeriğine aktarılmalıdır.

(Kısım İçerisindeki Sütunların Gösterimi)
Bağımsız Bölüm Kısım için Hiyerarşi Tanımlaması
<bldg:interiorRoom> <bldg:Room gml:id="BBK_f5fd2846-2666-4a69-ad74-d9992b6152e3"> <!-- TKGMCityGML Bağımsız Bölüm Kısım Öznitelikleri--> <gml:name>A_2_6_Salon</gml:name> <gen:stringAttribute name="independentSectionObjectReference"> <gen:value>BB_181d9829-16a3-4d1d-a957-1585f603c07f</gen:value> </gen:stringAttribute> <gen:stringAttribute name="additionalNote"> <gen:value>-</gen:value> </gen:stringAttribute> <gen:intAttribute name="partUsage"> <gen:value>1003</gen:value> </gen:intAttribute> <gen:intAttribute name="geometrySuitability"> <gen:value>1001</gen:value> </gen:intAttribute> <gen:doubleAttribute name="planArea"> <gen:value>26.40</gen:value> </gen:doubleAttribute> <gen:doubleAttribute name="calculatedArea"> <gen:value>26.09</gen:value> </gen:doubleAttribute> <gen:doubleAttribute name="volume"> <gen:value>73.84</gen:value> </gen:doubleAttribute> <gen:class>BagimsizBolumKisim</gen:class> <!-- TKGMCityGML Bağımsız Bölüm Kısım Geometrisi--> <bldg:lod4MultiSurface> <gml:MultiSurface> <!-- TKGMCityGML Bağımsız Bölüm Kısım Taban Yüzey Geometrisi--> <gml:surfaceMember xlink:href="#Floor_2f760019-b1fb-4051-a0fd-2b19690b92a8" /> <!-- TKGMCityGML Bağımsız Bölüm Kısım Duvar Yüzey Geometrisi--> <gml:surfaceMember xlink:href="#InteriorWall_d610140f-6c7e-4f73-81a0-9b6f3b8a3b1f" /> <gml:surfaceMember xlink:href="#InteriorWall_7fb106f1-e0d0-4af3-8b85-23fb7ddb784b" /> <gml:surfaceMember xlink:href="#InteriorWall_3d9e1b6d-b0d2-4bf7-bab0-14b1dab698e7" /> ... <!-- TKGMCityGML Bağımsız Bölüm Kısım Tavan Yüzey Geometrisi--> <gml:surfaceMember xlink:href="#Ceiling_012b0731-efa5-486b-ac04-9017c4bd130c" /> </gml:MultiSurface> </bldg:lod4MultiSurface> </bldg:Room> </bldg:interiorRoom>
Mimari Bina Grup
Mimari projeden üretilen 3B bina, kat, bağımsız bölüm ve bağımsız bölüm kısım referanslarını barındırmalıdır.
Mimari Bina Grup için Talep Edilen CityGML Öznitelik Bilgileri
Özellik Adı | Açıklama | CityGML Attribute Tipi |
---|---|---|
ID | GML ID tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:id |
Name | GML Name tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:name |
Class | GML Class tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:class |
Mimari Bina Grup için Hiyerarşi Tanımlaması
<core:cityObjectMember> <grp:CityObjectGroup gml:id="MBG_9e526b30-d4b1-45d6-9f23-2c0236f9d515"> <!-- TKGMCityGML Mimari Bina Grup Öznitelikleri--> <gml:name>Mimari Bina Grup_98083305-A</gml:name> <grp:class>MimariBinaGrup</grp:class> <!-- TKGMCityGML Mimari Bina Referans--> <grp:groupMember xlink:href="#MB_f04e33b4-57b5-4272-88cd-227bd083110b"/> <!-- TKGMCityGML Kat Referans--> <grp:groupMember xlink:href="#K_84fb7ef5-e2a8-4acc-b274-4e34f6cfb464"/> <grp:groupMember xlink:href="#K_1862abe9-b463-4fca-92a9-5207b5015621"/> ... <!-- TKGMCityGML Bağımsız Bölüm Referans--> <grp:groupMember xlink:href="#BB_fb01e60c-ae06-41c2-b20a-736cb90cfa17"/> <grp:groupMember xlink:href="#BB_0872519a-9bf0-4d5b-b7d0-f70e59d103c9"/> ... </grp:CityObjectGroup> </core:cityObjectMember>
Ortak Alan
Mimari yapılarda yer alan otopark, ısı merkezi, elektrik merkezi, kiler, su deposu, sığınak vb. alanlar ortak alan olarak değerlendirilmelidir. Ortak alan, mimari binanın gösterimi için kullanılan Citygml Building'in interiorRoom kısmına eklenmelidir. Ortak alan için toplanan öznitelik verileri GenericAttributes kullanılarak Room'un altına eklenmelidir. Komşu olan niteliksiz ortak alanlar tek parça olarak aktarılmalıdır. Bağımsız bölüm kısımları ile aynı şekilde üretilmelidir. Kısım çiziminde dış duvarlar bağımsız bölümde yer aldığı için yalnızca iç duvarların çizilmesi (InteriorWallSurface) yeterlidir. Ancak ortak alanlar bir bağımsız bölüm ile ilişkili olmadıkları için dış duvarları (WallSurface) kısım ile birlikte çizilmelidir. Dış duvar çiziminde bağımsız bölüm duvar çizimindeki kurallara uyulmalıdır. Yangın merdiveni gibi dış duvarı olmayan ortak alanlarda, geometri oluşturmak için yalnızca iç duvarların (InteriorWallSurface) çizilmesi yeterlidir. Çatı katında yer alan niteliksiz ortak alanların üretilmesine gerek yoktur.
Ortak Alan için Talep Edilen Generic Öznitelik Bilgileri
Özellik Adı | Açıklama | Generic Attribute Tipi |
---|---|---|
storeyObjectReference (Bağlı Olduğu Katın Referans Bilgisi) |
Bağlı olduğu kata ait gml:id referansını ifade etmelidir. Eğer ortak alan kat ile ilişkilendirilemiyor ise -1 değeri girilmelidir. | gen:stringAttribute |
commonAreaUsage (Kullanım Amacı) |
Kısmın kullanım amacını belirten ilgili değer "partUsageCodeList.xml” codelist içerisinden seçilerek belirtilmelidir. | gen:intAttribute |
calculatedArea (Sayısallaştırılarak Hesaplanan Alan Değeri) |
Sayısallaştırma sırasında kısımların çevrilmesi sonucunda elde edilen alanın değerini ifade etmelidir. | gen:doubleAttribute |
Ortak Alan için Talep Edilen CityGML Öznitelik Bilgileri
Özellik Adı | Açıklama | CityGML Attribute Tipi |
---|---|---|
ID | GML ID tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:id |
Name | GML Name tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:name |
Class | GML Class tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:class |
Ortak Alan için Hiyerarşi Tanımlaması
<bldg:interiorRoom> <bldg:Room gml:id="OA_03e269cb-1760-4d98-b2f9-0847cdb1f888"> <!-- TKGMCityGML Bağımsız Bölüm Kısım Öznitelikleri--> <gml:name>Niteliksiz Ortak Alan_Ortak Alan</gml:name> <gen:stringAttribute name="storeyObjectReference"> <gen:value>K_84fb7ef5-e2a8-4acc-b274-4e34f6cfb464<</gen:value> </gen:stringAttribute> <gen:intAttribute name="commonAreaUsage"> <gen:value>1022</gen:value> </gen:intAttribute> <gen:doubleAttribute name="calculatedArea"> <gen:value>0.91</gen:value> </gen:doubleAttribute> <bldg:class>OrtakAlan</bldg:class> <!-- TKGMCityGML Ortak Alan Geometrisi--> <bldg:lod4MultiSurface> <gml:MultiSurface> <!-- TKGMCityGML Bağımsız Bölüm Kısım Taban Yüzey Geometrisi--> <gml:surfaceMember xlink:href="#Floor_0ae22f31-1a67-4685-9781-7e578bfe68ae" /> <!-- TKGMCityGML Bağımsız Bölüm Kısım İç Duvar Yüzey Geometrisi--> <gml:surfaceMember xlink:href="#InteriorWall_b17edca0-526b-4ff5-ae9d-a458361ab642" /> <gml:surfaceMember xlink:href="#InteriorWall_7e5138e6-0374-431d-8c8c-0f60d2d10384" /> <gml:surfaceMember xlink:href="#InteriorWall_0923c343-1cb6-4482-a95a-239d1144b410" /> ... <!-- TKGMCityGML Bağımsız Bölüm Kısım Dış Duvar Yüzey Geometrisi--> <gml:surfaceMember xlink:href="#Wall_987c95ae-20cf-4b07-adcd-a933eca28342" /> <gml:surfaceMember xlink:href="#Wall_04d47621-2988-4db1-bec1-96b5e0037b9d" /> <gml:surfaceMember xlink:href="#Wall_6dcbdc15-7c0e-4184-976f-a0e6f2185fda" /> ... <!-- TKGMCityGML Bağımsız Bölüm Kısım Tavan Yüzey Geometrisi--> <gml:surfaceMember xlink:href="#Ceiling_9332c346-8142-4a25-b4ca-e36ca60fa6a9" /> </gml:MultiSurface> </bldg:lod4MultiSurface> </bldg:Room> </bldg:interiorRoom>
Kısım İç Yapı
Kısım içerisinde yer alan sütün ve merdiven gibi odadan fiziken ayrılamayan ve kısım duvarları ile bitişik olmayan yapılaşmalar kısım geometrisine dahil edilmeden roomInstallation olarak TKGMCityGML'e aktarılmalıdır. Bağımsız Bölüm Kısım ve Ortak Alan İç Yapılar, mimari binanın gösterimi için kullanılan roomInstallation kısmına eklenmelidir. Bağımsız bölüm kısım ve ortak alan iç yapılar için toplanan öznitelik verileri GenericAttributes kullanılarak intBuildingInstallation'un altına eklenmelidir. Eğer merdiven mimari projede m2 belirtilerek ayrı bir kısım gibi çizildi ise veya üzerinde proje alanı yazmayan fakat komşu hol/Antre'nin alanını inceleyerek holden ayrı tutulduğu değerlendirilen merdivenler, TKGMCityGML'e kısım olarak aktarılmalıdır roomInstallation çiziminde tavan, yan duvarlar ve taban çizilmelidir.
Kısım İç Yapı için Talep Edilen Generic Öznitelik Bilgileri
Özellik Adı | Açıklama | Generic Attribute Tipi |
---|---|---|
roomInstallationUsage (İç Yapı Kullanım Amacı) |
Kısmın kullanım amacını belirten ilgili değer "roomInstallationUsageCodeList.xml” codelist içerisinden seçilerek belirtilmelidir. | gen:intAttribute |
Bağımsız Bölüm Kısım için Talep Edilen CityGML Öznitelik Bilgileri
Özellik Adı | Açıklama | CityGML Attribute Tipi |
---|---|---|
ID | GML ID tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:id |
Name | GML Name tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:name |
Class | GML Class tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:class |

(Kısım İçerisindeki Sütunların Gösterimi)
Kısım İç Yapı için Hiyerarşi Tanımlaması
<bldg:roomInstallation> <bldg:intBuildingInstallation gml:id="BBKIY_bbf8fe9b-ec67-4add-8328-b53523b2693a"> <!-- TKGMCityGML Bağımsız Bölüm Kısım Öznitelikleri--> <gml:name>21_Dükkan_İç Yapı</gml:name> <bldg:class>BagimsizBolumKisimIcYapi</bldg:class> <gen:intAttribute name="roomInstallationUsage"> <gen:value>1001</gen:value> </gen:intAttribute> <!-- TKGMCityGML Bağımsız Bölüm Kısım Geometrisi--> <bldg:lod4MultiSurface> <gml:MultiSurface> <!-- TKGMCityGML Bağımsız Bölüm Kısım Taban Yüzey Geometrisi--> <gml:surfaceMember xlink:href="#Floor_117ff659-b4b7-4e6f-bea6-692417bc4007" /> <!-- TKGMCityGML Bağımsız Bölüm Kısım Duvar Yüzey Geometrisi--> <gml:surfaceMember xlink:href="#InteriorWall_4a2bd869-4373-4b23-89d3-c3f48885aaa0" /> <gml:surfaceMember xlink:href="#InteriorWall_9d752623-536d-4e60-b22f-63ddb49dc11d" /> ... <!-- TKGMCityGML Bağımsız Bölüm Kısım Tavan Yüzey Geometrisi--> <gml:surfaceMember xlink:href="#Ceil_2624d6e9-9b25-433d-aa36-99fbd9c1f010" /> </gml:MultiSurface> </bldg:lod4MultiSurface> </bldg:intBuildingInstallation> </bldg:roomInstallation>
Balkon/Teras (BuildingInstallation)
Balkonlar, outerBuildingInstallation kısmında gösterilmelidir. Balkon için toplanan öznitelik verileri GenericAttributes kullanılarak BuildingInstallation'un altına belirtilmelidir. Balkonlar taban ve yan duvarlardan oluşmalıdır. Balkonların yapı ile ortak olan duvarı aktarılmamalıdır. Oluşturulan tüm yan duvarlar TKGMCityGML'e aktarılırken boundedBy'ların içinde yan duvar sayısı kadar wallSurface oluşturulup, bu wallSurface'ların lod2Geometry içinde surfaceMember olarak referanslanması (xlink:href) gerekmektedir. Balkonların tabanları ise, TKGMCityGML'e aktarılırken boundedBy'ların içinde floorSurface oluşturulup, bu floorSurface'ların lod2Geometry içinde surfaceMember olarak referanslanması (xlink:href) gerekmektedir. Balkon tabanı en dış sınıra kadar uzatılacak,balkon taban kalınlığı ilgili bağımsız bölümün taban kalınlığı ile aynı olmalıdır. Balkonda bulunan iç ve dış duvarlar, balkon tabanı üzerinden başlatılarak çizilmelidir. Eğer yan duvar yüksekliği projede belirtilmemiş ise 1,10m alınmalıdır. Balkon yan duvar kalınlığı projede belirtilmedi ise 10cm alınmalıdır. Bütün yüzeyler öncelikle mimari projede bulunan değerler, yok ise belirtilen sabit değerler ile kapatılacaktır. Kavisli balkon mimarilerinde, balkonların kavisli olduğunu göstermeye yetecek kadar parçaya bölünerek linear ring olarak tanımlanması yeterlidir
Balkon/Teras için Talep Edilen Generic Öznitelik Bilgileri
Özellik Adı | Açıklama | Generic Attribute Tipi |
---|---|---|
independentSectionObjectReference (Bağlı Olduğu Bağımsız Bölüm Referansı) |
Bağlı olduğu bağımsız bölüme ait gml:id referansını ifade etmelidir. Bir kısım birden fazla bağımsız bölüm ile ilişkili ise her bir ilişkili olduğu bağımsız bölümün referans değeri burada ayrı bir değer olarak belirtilmelidir. | gen:stringAttribute |
geometrySuitability (Geometrik Uygunluk) |
Kat irtifakı/mülkiyeti tesisi kapsamında TKGMCityGML içeriğinde bu alana buildingGeometrySuitabilityCodeList.xml codelist içerisinden "1006" değeri yazılmalıdır. | gen:intAttribute |
additionalNote (Ek Açıklama) |
geometrySuitability alanına atanan değer ile ilgili var ise ilave açıklamalar girilmelidir. Yoksa boş bırakılmalıdır. Bu alanın TKGMCityGML içerisinde yer alması zorunlu değildir. | gen:stringAttribute |
planArea (Mimari Projedeki Net Alan Değeri) |
İlgili bağımsız bölüm kısmına ait mimari projede ifade edilen alan değeri belirtilmelidir. Değer yok ise veya okunmuyorsa -1 girilmelidir. | gen:doubleAttribute |
calculatedArea (Sayısallaştırılarak Hesaplanan Alan Değeri) |
Sayısallaştırma sırasında kısımların çevrilmesi sonucunda elde edilen alanın değerini ifade etmelidir. | gen:doubleAttribute |
Balkon/Teras için Talep Edilen CityGML Öznitelik Bilgileri
Özellik Adı | Açıklama | CityGML Attribute Tipi |
---|---|---|
ID | GML ID tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:id |
Name | GML Name tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:name |
Class | GML Class tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:class |

(Balkon/Teras Gösterimi)
Teras Tanımı
Teras alanları balkon gibi üretilmelidir. Id,name ve class atamaları için dökümantasyonda teras için belirtilen standartlara uyulmalıdır. Eğer teras bağımsız bölüm ile ilişkilendirilebiliyor ise independentSectionObjectReference alanına ilgili bağımsız bölüm kimlik numarası atanmalıdır. Aksi durumda independentSectionObjectReference alanına -1 değeri girilmelidir.
Balkon/Teras için Hiyerarşi Tanımlaması
<bldg:outerBuildingInstallation> <bldg:BuildingInstallation gml:id="BLKN_b425d4ce-f43b-495e-bfc7-8c6dac3779f4"> <!-- TKGMCityGML Balkon Öznitelikleri--> <gml:name>-1_-1_6_Balkon</gml:name> <gen:stringAttribute name="independentSectionObjectReference"> <gen:value>BB_936c6d1d-319e-4d4a-a2b2-b33e7347eae1f</gen:value> </gen:stringAttribute> <gen:intAttribute name="geometrySuitability"> <gen:value>1001</gen:value> </gen:intAttribute> <gen:stringAttribute name="additionalNote"> <gen:value>-</gen:value> </gen:stringAttribute> <gen:doubleAttribute name="planArea"> <gen:value>6.00</gen:value> </gen:doubleAttribute> <gen:doubleAttribute name="calculatedArea"> <gen:value>6.07</gen:value> </gen:doubleAttribute> <gen:class>Balkon</gen:class> <!-- TKGMCityGML Bağımsız Bölüm Kısım Geometrisi--> <bldg:lod2Geometry> <gml:MultiSurface> <!-- TKGMCityGML Bağımsız Bölüm Kısım Taban Yüzey Geometrisi--> <gml:surfaceMember xlink:href="#Floor_204efc93-a672-4629-87cb-65d89f39e7cd" /> <gml:surfaceMember xlink:href="#Floor_d48b0957-2fe1-4d16-8db4-ec67bc1e95e8" /> ... <!-- TKGMCityGML Bağımsız Bölüm Kısım Duvar Yüzey Geometrisi--> <gml:surfaceMember xlink:href="#Wall_72427b00-6a5e-40bd-acb5-f626f44e3909" /> <gml:surfaceMember xlink:href="#Wall_386c5d86-2a1e-45ef-8323-ebfeb5dc0893" /> <gml:surfaceMember xlink:href="#Wall_3ddb4b80-95fe-4014-a620-3832682b3164" /> ... </gml:MultiSurface> </bldg:lod2Geometrye> </bldg:BuildingInstallation> </bldg:outerBuildingInstallation>
Kapı (Door)
Üretimi yapılan TKGMCityGML içerisinde yer alan kısım, ortak alan ve bina için, kapı detayları Opening kısmına eklenmelidir.Kat ve Bağımsız Bölüm geometrilerinde ise kapılar çizilmeyip hole (delik) olarak belirtilmelidir. Kapılar, WallSurface içerisinde ve geometrisi Lod4MultiSurface tipinde tanımlanmalıdır. Kapı geometrileri surfacemember ve 1 deliksiz poligondan oluşmalıdır. Bir WallSurface üzerinde birden fazla kapı olabilir. Kapı geometrisi, duvar geometrisi ile overlap(üstüste binen geometriler) olmamalıdır. Duvar geometrisi kapıya uygun kesilmeli veya delinmelidir. Kat ve Bağmsız Bölüm geometrileri de kapılara uygun delinmelidir. Kat ve BB için kapı geometrisi oluşturulmayacaktır. Kısımlar ve ortak alanlar arasında yer alan kapılar her bir kısım için ayrı ayrı çizilmelidir. Bina dış kısmında yer alan kapılar, bina giriş holü ortak alan olarak tanımlanmalı ve bu kısım için de kapı çizilmelidir.
Kapı için Talep Edilen Generic Öznitelik Bilgileri
Özellik Adı | Açıklama | Generic Attribute Tipi |
---|---|---|
doorUsage (Kapı Kullanım Amacı) |
Kat irtifakı/mülkiyeti tesisi kapsamında TKGMCityGML içeriğinde bu alana doorUsageCodeList.xml codelist içerisinden ilgili değeri tanımlanmalıdır. | gen:intAttribute |
Kapı için Talep Edilen CityGML Öznitelik Bilgileri
Özellik Adı | Açıklama | CityGML Attribute Tipi |
---|---|---|
ID | GML ID tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:id |
Name | GML Name tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:name |

(Kapı Gösterimi)
Kapı için Hiyerarşi Tanımlaması
<bldg:opening> <bldg:Door gml:id="KAPI_4b4c35b5-a44a-43b3-9567-5d4d923b2e1b"> <!-- TKGMCityGML Kapı Öznitelikleri--> <gml:name>Bağımsız Bölüm Kapı</gml:name> <gen:intAttribute name="doorUsage"> <gen:value>1003</gen:value> </gen:intAttribute> <!-- TKGMCityGML Kapı Geometrisi--> <bldg:lod4MultiSurface> <gml:MultiSurface> <gml:surfaceMember> <gml:exterior> <gml:MultiSurface> <gml:LinearRing gml:id="DoorLinearRing_7f0bc896-6bd2-42d1-b64a-5da20ac82920"> <gml:pos>...</gml:pos> </gml:LinearRing> </gml:MultiSurface> </gml:exterior> </gml:surfaceMember> </gml:MultiSurface> </bldg:lod4MultiSurface> </bldg:Door> </bldg:opening>
Pencere (Window)
Pencere, kısımların dış açılan yüzeylerinde veya iki kısım arasında yer alan açıklıkları temsil etmek için kullanılmalıdır. Üretimi yapılan TKGMCityGML içerisinde yer alan kısım, ortak alan ve bina için, pencere detayları Opening kısmına eklenmelidir Pencereler, WallSurface içerisinde ve geometrisi Lod4MultiSurface tipinde tanımlanmalıdır. Bir WallSurface üzerinde birden fazla pencere olabilir. Pencere geometrisi, duvar geometrisi ile overlap olmamalıdır. Duvar geometrisi pencereye uygun kesilmeli veya delinmelidir. Ayrıca kat ve bağımsız bölüm geometrileri de pencerelere uygun delinmelidir. Kat ve bağımsız bölüm için pencere geometrisi oluşturulmamalıdır.
Pencere için Talep Edilen Generic Öznitelik Bilgileri
Özellik Adı | Açıklama | Generic Attribute Tipi |
---|---|---|
windowUsage (Pencere Kullanım Amacı) |
Kat irtifakı/mülkiyeti tesisi kapsamında TKGMCityGML içeriğinde bu alana windowUsageCodeList.xml codelist içerisinden ilgili değeri tanımlanmalıdır. | gen:intAttribute |
Kapı için Talep Edilen CityGML Öznitelik Bilgileri
Özellik Adı | Açıklama | CityGML Attribute Tipi |
---|---|---|
ID | GML ID tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:id |
Name | GML Name tanımına göre uygun olan açıklama tanımlanmalıdır. | gml:name |

(Pencere Gösterimi)
Pencere için Hiyerarşi Tanımlaması
<bldg:opening> <bldg:Window gml:id="PEN_4ac456ac-7481-40df-b6a7-2f006e66ed20"> <!-- TKGMCityGML Kapı Öznitelikleri--> <gml:name>Dış Pencere</gml:name> <gen:intAttribute name="windowUsage"> <gen:value>1001</gen:value> </gen:intAttribute> <!-- TKGMCityGML Kapı Geometrisi--> <bldg:lod4MultiSurface> <gml:MultiSurface> <gml:surfaceMember> <gml:exterior> <gml:MultiSurface> <gml:Polygon gml:id="Window_18ee0901-827b-446d-a936-04d95f832874"> <gml:pos>...</gml:pos> </gml:LinearRing> </gml:MultiSurface> </gml:exterior> </gml:surfaceMember> </gml:MultiSurface> </bldg:lod4MultiSurface> </bldg:Door> </bldg:opening>
CodeList Kullanımı
TKGMCityGML içerisinde istenilen sabit değerler klavuzda ifade edilen enumarasyon ve codelist üzerinden seçilmelidir. Codelist içerisinde belirtilmemiş herhangi bir değer, TKGMCityGML içerisine öznitelik olarak tanımlanmamalıdır.
buildingType.xml
buildingType.xml Tanım Tablosu
Enumarasyon | Tanım |
---|---|
1001 | Ana Yapı (Kat irtifakı/mülkiyeti tesisi kapsamında üretilen TKGMCityGML verileri Ana Yapı olarak tanımlanmalıdır.) |
buildingType.xml
building Geometry Suitability.xml
building Geometry Suitability.xml Tanım Tablosu
Enumarasyon | Tanım |
---|---|
1006 | Kat İrtifakı Tesisi (Kat irtifakı/mülkiyeti tesisi kapsamında TKGMCityGML Mimari Bina (building) içeriğinde bu alana tabloda ifade edilen enumator bilgisi girilmelidir.) |
building Geometry Suitability.xml
Maks IntegrationState.xml
Maks IntegrationState.xml Tanım Tablosu
Enumarasyon | Tanım |
---|---|
1003 | Kat İrtifakı Tesisi (Kat irtifakı/mülkiyeti tesisi kapsamında TKGMCityGML Mimari Bina (building) içeriğinde bu alana tabloda ifade edilen enumator bilgisi girilmelidir.) |
Maks IntegrationState.xml
storeyUsage.xml
storeyUsage.xml Tanım Tablosu
Enumarasyon | Tanım |
---|---|
1001 | Mesken |
1002 | Ticari |
1003 | Ortak Alan |
storeyUsage.xml
independentSection Geometry Suitability.xml
independentSection Geometry Suitability.xml Tanım Tablosu
Enumarasyon | Tanım |
---|---|
1001 | Uygundur (Kat irtifakı/mülkiyeti tesisi kapsamında TKGMCityGML Bağımsız Bölüm (GenericCityObject) içeriğinde bu alana tabloda ifade edilen enumator bilgisi girilmelidir.) |
independentSection Geometry Suitability.xml
independentSection Usage.xml
independentSection Usage.xml Tanım Tablosu
Enumarasyon | Tanım |
---|---|
1001 | Mesken |
1002 | Ticari |
1003 | Çoklu Kat |
1004 | Çatı Arası |
1005 | Depo |
1006 | Eklenti |
Codelist Tanım - Karşılık Tablosu
Tanım | Karşılık |
---|---|
Mesken | Daire, Mesken, Konut vb. |
Ticari | Dükkan, Mağaza, Ofis, Büro vb. |
Çoklu Kat | Bağımsız bölümün birden fazla katta bulunduğu (Dubleks, Tripleks, Asma kat vs.) ve bağımsız bölümün ana girişinin olmadığı geometriler için kullanılmalıdır. |
Çatı Arası | Bağımsız bölümün çatı arasında olan geometrilerinin (Çatı Katı, Çatı Arası vb.) tanımlanması için kullanılmalıdır. |
Depo | Bağımsız bölüm içerisinden erişimi olup, mimari beyan niteliğinde de Mesken/Ticari ve Deposu veya Depolu Mesken/Ticari ifadesi geçen bağımsız bölümlerin bodrum katlarında bulunan bölümleri için kullanılmalıdır. |
Eklenti | Bağımsız bölümlere tahsis edilip, bağımsız bölüm ile direkt bir erişimin olmadığı bölümler (Otopark, Kiler, Kömürlük, Yüklük vb.) için kullanılmalıdır. |
independentSection Usage.xml
integrationState.xml
integrationState.xml Tanım Tablosu
Enumarasyon | Tanım |
---|---|
1004 | Uygundur (Kat irtifakı/mülkiyeti tesisi kapsamında TKGMCityGML Bağımsız Bölüm (GenericCityObject) içeriğinde bu alana tabloda ifade edilen enumator bilgisi girilmelidir.) |
integrationState.xml
cardinalDirection.xml
cardinalDirection.xml Tanım Tablosu
Enumarasyon | Tanım |
---|---|
1001 | Kuzey |
1002 | Kuzeydoğu |
1003 | Doğu |
1004 | Güneydoğu |
1005 | Güney |
1006 | Güneybatı |
1007 | Batı |
1008 | Kuzeybatı |
1009 | Kapalı Cephe |
Yapı içerisinde kalan fakat herhangi bir cepheye komşu olmayan bağımsız bölümlerin cephe bilgisi "Kapalı Cephe" olarak tanımlanmalıdır.
cardinalDirection.xml
MaksIntegration State.xml
MaksIntegration State.xml Tanım Tablosu
Enumarasyon | Tanım |
---|---|
1003 | Kat İrtifakı Tesisi (Kat irtifakı/mülkiyeti tesisi kapsamında TKGMCityGML Bağımsız Bölüm içeriğinde bu alana tabloda ifade edilen enumator bilgisi girilmelidir.) |
MaksIntegration State.xml
independentSectionPart Geometry Suitability.xml
independentSectionPart Geometry Suitability.xml Tanım Tablosu
Enumarasyon | Tanım |
---|---|
1001 | Uygundur (Kat irtifakı/mülkiyeti tesisi kapsamında TKGMCityGML Bağımsız Bölüm Kısım (Room) ve Balkon - Teras (BuildingInstallation) içeriğinde bu alana tabloda ifade edilen enumator bilgisi girilmelidir.) |
independentSectionPart Geometry Suitability.xml
part Usage.xml
part Usage.xml Tanım Tablosu
Enumarasyon | Tanım |
---|---|
1001 | Oda |
1002 | Banyo |
1003 | Salon |
1004 | Mutfak |
1005 | Kiler |
1006 | Tuvalet |
1007 | Kış Bahçesi |
1008 | Hol |
1008 | Dükkan |
1009 | Dükkan |
1010 | Sığınak |
1011 | Danışma |
1012 | Kalorifer Daires |
1013 | Kapıcı Dairesi |
1014 | Elektrik Merkezivalet |
1015 | Isı Merkezi |
1016 | Otopark |
1017 | Güvenlik Odası |
1018 | Havuz |
1019 | Sosyal Tesis |
1020 | Spor Salonu |
1021 | Çöp Odası |
1022 | Niteliksiz Ortak Alan |
1024 | Merdiven |
1025 | Su Merkezi |
1026 | Dini Tesis |
1027 | Müştemilat |
1028 | Teknik Hacim |
1029 | İç Mekan Asansör |
Codelist Tanım - Karşılık Tablosu
Tanım | Karşılık |
---|---|
Oda | Oda, Ebeveyn Odası, Yatak Odası, Giyinme Odası, Oturma Odası, Çocuk Odası, Dinlenme Odası, Çalışma Odası, Misafir Odası, Ofis, Batar Kat |
Banyo | Banyo, Ebeveyn Banyosu, Jakuzi, sauna, Havuz (Ortak Alan değilse) |
Salon | Salon, Salon+Mutfak, Yemek Odası Salon, Yaşam Alanı, Salon+Hol |
Kiler | Kiler, Depo, Sandık Odası, Ütü Odası, Çamaşır Odası, Puset Odası, Kömürlük, Süpürgelik |
Tuvalet | Tuvalet, W.C, Hela |
Hol | Hol, Sofa, Antre, Boşluk |
Dükkan | Dükkan, Mağaza |
Dini Tesis | Mescit, Cemevi, İbadethane |
Su Merkezi | Su deposu, Hidrafor Odası, Sayaç Odası |
Niteliksiz Ortak Alan | Bağımsız bölümler arasında kalan apartman boşluğu, Merdiven, Asansör, Havalandırma, Işıklık, Makine dairesi, Asansör Dairesi, Kaçış Menfezi, Yangın Holü, Yangın Merdiveni, Kullanılmayan Alan |
Elektrik Merkezi | Jeneratör, Jenaratör Odası |
Sığınak | Yangın Odası |
Part Usage.xml
roomInstallation Usage.xml
roomInstallation Usage.xml Tanım Tablosu
Enumarasyon | Tanım |
---|---|
1001 | Merdiven |
1002 | Sütun |
1003 | Asansör |
roomInstallation Usage.xml
door Usage.xml
door Usage.xml Tanım Tablosu
Enumarasyon | Tanım |
---|---|
1001 | Bina/Yapı Giriş Kapı Bağımsız bölümden dışarıya açılan ve yapının numarataja esas ana giriş kapılarını, müstakil yapı bağımsız bölüme giriş kapısı veya apartmanda bulunan dükkan, mağaza vb. bölümlerden dışarıya bakan kapıyı ifade etmelidir.Apartman, iş merkezi vb. yapılarda; yapıların numarataja esas ana giriş kapılarını ve ortak alanları dışarıya bağlayan kapıları ifade etmelidir |
1002 | Dış Kapı Bağımsız bölümden dışarıya açılan ve yapının numarataja esas olmayan ana giriş olmayan kapıları ve müstakil yapılarda bahçe, teras, balkona açılan kapıları ifade etmelidir.Apartman, iş Merkezi vb. yapılarda; yapıların numarataja esas olmayan ana giriş kapılarını ve ortak alanları dışarıya bağlayan kapıları ifade etmelidir (yangın çıkışı, kömürlük çıkışı oto park çıkışı vb.)Apartman, iş Merkezi vb. yapılarda; bağımsız bölümlerin numarataja esas olmayan dış mekana açılan kapıları, bağımsız bölümlerin bahçe, teras, balkona açılan kapıları ifade etmelidir. |
1003 | Bağımsız Bölüm Kapı Apartman, iş merkezi vb. yapılarda; bağımsız bölümlerin numarataja esas ana giriş kapıları ve bağımsız bölümleri ortak alanlara bağlayan kapıları ifade etmelidir. |
1004 | Kısım Kapı Bağımsız bölüm kısımdan bağımsız bölüm kısıma veya ortak alandan ortak alana açılan kapıları ifade etmelidir.Apartman, iş Merkezi vb. yapılarda; bağımsız bölümlerin numarataja esas olmayan ana giriş olmayıp bağımsız bölümlerden ortak alanlara açılan kapıları ifade etmelidir. |
door Usage.xml
window Usage.xml
window Usage.xml Tanım Tablosu
Enumarasyon | Tanım |
---|---|
1001 | Dış Pencere Kısımdan dışarıya açılan pencereyi ifade etmelidir. |
1002 | İç Pencere Kısımdan kısıma açılan pencereyi ifade etmelidir. |
window Usage.xml
Görüntüleme
FZKViewer
Üreticiler tarafından oluşturulan TKGMCityGML verilerinin görüntülenmesi ve xsd schema doğrulaması için, Karlsruhe Institute of Technology (KIT) tarafından geliştirilen ve ücretsiz bir yazılım olan FZKViewer kullanılabilir. Detaylı Bilgi

KITModelViewer
Üreticiler tarafından oluşturulan TKGMCityGML verilerinin görüntülenmesi ve xsd schema doğrulaması için, Karlsruhe Institute of Technology (KIT) tarafından geliştirilen, ücretsiz bir yazılım olan aynı zamanda üzerinde plugIn geliştirmeye olanak sağlayan KITModelViewer kullanılabilir. Detaylı Bilgi

Örnek Veriler
Kat İrtifakı/Mülkiyeti tesisi kapsamında üretilmesi gereken örnek TKGMCityGML verilerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Tek bloklu, Apartman Mesken Tipindeki Yapıya Ait TKGMCityGML Örneği
Tek bloklu, Çatı Aralı Apartman Mesken Tipindeki Yapıya Ait TKGMCityGML Örneği
Birden Fazla Bloklu Rezidans Yaşam Merkezi Tipindeki Yapıya Ait TKGMCityGML Örneği
Dubleks Bağımsız Bölümlü Ticari Dükkan Tipindeki Yapıya Ait TKGMCityGML Örneği
Tek Bloklu, Yalnızca Zemin Katından Bitişik Mesken Yapıya Ait TKGMCityGML Örneği
Dubleks Yatay Mimari (Villa) Mesken Tipindeki Yapıya Ait TKGMCityGML Örneği
TKGMCityGML Sürüm Notları
Doğrulama
Üretim klavuzuna uygun olarak, kat irtifakı/mülkiyeti tesisi kapsamında üretilen TKGMCityGML verisinin doğrulama kontrolleri için yine Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen "Otomatik Doğrulama" arayüzü kullanılmalıdır. Bu arayüze http://3dbinadogrula.tkgm.gov.tr/ adresinden ulaşılabilmektedir.
TKGMCityGML verisinin geometrik, XML şema, CityGML Semantik kontrolleri Otomatik Doğrulama Uygulaması ile sağlanmalıdır. Kat irtifak/mülkiyet için üretimi gerçekleştirilen verilerin geçerli olması ve iş süreçlerini devamının sağlanması, bu uygulamadan "başarılı" ile sonuç alınması ile mümkündür.
Hata ve Çözüm Önerileri
Otomatik Doğrulama Hata Mesajı | Çözüm Önerileri |
---|---|
{...} değeri birden fazla bulundu. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
{...} değeri birden fazla bulundu. Tekrarlayan Değer:{...} | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
{...} bulunamadı. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
{...} değeri büyük harfle yazılmalıdır. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
{...} geçerli bir değer değil. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
{...} değeri kodlistesinin içinde bulunamadı. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
{...} değeri kodlistesinin içinde bulunamadı.(Değer: {...}) | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
{...} değeri veritabanı ile uyuşmuyor. | İlgili değer veritabanı ile uyuşumsuzdur. Hatalı değerin doğruluğu kontrol edilmelidir. |
Sınıf değeri geçersiz. (Beklenen: {...} Girilen: {...}) | GML içerisindeki Class değerinin TKGM Kılavuz standartlarına göre kontrol edilmelidir. |
ID, {...} değeri ile başlamalıdır. | GML içerisindeki ID değerinin TKGM Kılavuz standartlarına göre kontrol edilmelidir. |
Name değeri yanlış. (Girilen : {...} Beklenen : {...}) | GML içerisindeki name değerinin TKGM Kılavuz standartlarına göre kontrol edilmelidir. |
{...} birden fazla bulundu.Sadece bir adet olmalıdır. | İlgili değer unique olmalıdır. GML verisi içerisinde tek olup olmadı kontrol edilmelidir. |
MultiSurface elementinde EPSG kod bulunamadı. | Multisurface elementi EPSG kodu barındırmalıdır. EPSG kodu kontrol edilmelidir. |
EPSG kodu yanlış. | Proje koordinatlarını veya EPSG kodunun doğruluğu kontrol edilmelidir. |
Geometrinin ({...}) koordinat (TM) değerleri geçersiz. | Proje koordinatları kontrol edilmelidir. Geolokasyon doğruluğu kontrol edilmelidir. |
Yüzey elemanı, tanımlanan dış çerçevenin(envelope) içinde değil. (Yüzey elemanı : {...}) | Bina dış sınırı olarak GML içerisinde tanımlanan Envelope değeri dışarısında bir geometri bulunmaktadır. Bina sınırlarına göre GML verisi tekrardan üretip kontrol edilmelidir. |
Terrain kesişim eğrisi, tanımlanan dış çerçevenin(envelope) içinde değil. | TIC geometri verisi, GML içerisinde tanımlanan Envelope aralığında bulunmaktadır. TIC verisi de hesaba dahil edilerek Envelope sınırı GML içerisinde tanımlanmalıdır. |
{...} değeri {...} olarak girildi. | Uyarı bilgi |
CalculatedArea 0dan büyük olmalıdır. | Hesaplanan alan değeri GML verisi içerisinde yanlış tanımlanmıştır. İlgili doğru değeri tanımlayarak yeniden GML üretilmeli ve kontrol edilmelidir. |
PlanArea 0dan büyük olmalıdır. | Plan alanı değeri GML verisi içerisinde yanlış tanımlanmıştır. İlgili doğru değeri tanımlayarak yeniden GML üretilmeli ve kontrol edilmelidir. |
Verilen calculatedArea ({...}) ile geometriden hesaplanan değer ({...}) uymamaktadır. | Hesaplanan alan değeri ile ilgili geometriye ait çizim verisi kontrol edilmelidir. Çizim ile birlikte ilgili codeList e uygunluğu da kontrol edilmelidir. |
Referansı verilen bağımsız bölüm bulunamadı. | GML içerisinde ilgili bağımsız bölüm link bağlantısında hata olduğu gözlenmektedir. Referans link id leri kontrol edilmelidir. |
Balkonlar yan duvar ve tabanlara sahip olmalıdır. | Balkon 3B geometrisini kontrol ediniz. Balkon duvar kalınlığı doğruluğunu da kontrol ederek GML üretimini tekrardan sağlanmalıdır. |
Balkon zemin kalınlığı çok az.(Girilen: {...}) | Balkon 3B geometrisini kontrol ediniz. Balkon duvar kalınlığı doğruluğu da kontrol ederek GML üretimini tekrardan sağlanmalıdır. |
Teras zemin kalınlığı çok az.(Girilen: {...}) | Teras 3B geometrisini kontrol ediniz. Balkon duvar kalınlığı doğruluğu da kontrol ederek GML üretimini tekrardan sağlanmalıdır. |
GeometriUygunluğu 1001 girildi ise başka değer girilemez. | TKGM KılavuzgeometricSuitablity standartlarına göre ilgili GML kontrol edilmelidir. |
Balkon ile bağımsız bölüm arasında boşluk var. | İlgili balkon geometrisi ile bağımsız bölüm arasında snap hatası bulunmakta. 2B ve 3B olarak snap kontrolü yapılmalıdır. |
Balkon duvarı, bağımsız bölüm duvarından daha uzun olamaz. | 3B yapı çizim modeli üzerinden ilgili balkon duvar geometrisi ile bağımsız bölüm geometrisi arasındaki ilişkiyi kontrol ediniz. |
MultiSurface elemanı, Lod2Geometry altında bulunamadı. | Üretilen GML veri hiyerarşisinde MultiSurface LoD2Geometry nin altında olduğu kontrol edilmelidir. |
architecturalProjectConfirmationDate tarih formatı geçersiz. | Mimari proje onay tarihi mimari proje ile uyumlu olduğu kontrol edilmelidir. GML içerisinde ilgili yerinde ve YYYY-AA-GG standart doğruluğunda olduğu kontrol edilmelidir. Ayrıca XML şema kontrolleri de yapılmalıdır. |
architecturalProjectConfirmationDate değerinde ayırıcı tespit edilemedi. | Mimari proje onay tarihi YYYY-AA-GG standardında olmalıdır. |
{...} içerisinde Lod2MultiSurface elemanı bulunamadı. | TKGM klavuzda belirtilen GML hiyerarşisine uygunluk kontrol edilmelidir. |
{...} içerisinde Lod4MultiSurface elemanı bulunamadı. | Kapı ve pencere bilgileri GML hiyerarşisinde uygunluğu kontrol edilmeli. |
{...} içerisinde SrsName bulunamadı. | Koordinat sistemi ve EPSG kontrol edilmelidir. Ayrıca XML şema kontrolü de yapılmalıdır. |
InteriorWallSurface ID atama hatası ("Wall" ile başlaması gerekiyor). | İlgili GML de InteriorWallSurface ID ile TKGM Kılavuz standartları kontrol edilmelidir. |
WallSurface ID atama hatası ("Wall" ile başlaması gerekiyor). | İlgili GML de WallSurface ID ile TKGM Kılavuz standartları kontrol edilmelidir. |
RoofSurface ID atama hatası ("Roof" ile başlaması gerekiyor). | İlgili GML de RoofSurface ID ile TKGM Kılavuz standartları kontrol edilmelidir. |
CeilingSurface ID atama hatası ("Ceil" ile başlaması gerekiyor). | İlgili GML de CeilingSurface ID ile TKGM Kılavuz standartları kontrol edilmelidir. |
FloorSurface ID atama hatası ("Floor" ile başlaması gerekiyor). | İlgili GML de FloorSurface ID ile TKGM Kılavuz standartları kontrol edilmelidir. |
GroundSurface ID atama hatası ("Ground" ile başlaması gerekiyor). | İlgili GML de GroundSurface ID ile TKGM Kılavuz standartları kontrol edilmelidir. |
Duvar sayısı 3'ten az olamaz. | Çatı arası kat kontrolü yapınız. Çatı ile çatı arası bağımsız bölüm duvarları arasında fazla trimleme olabilir. 3B Çatı ile 3B Çatı arası kat geometrisini kontrol ediniz. |
Çatı sayısı 2den fazla. | İlgili binaya ait 1 adet çatı beklenmektedir. 3B çatı geometrisinin tek olduğunu çizimde, RoofSurface alanının ise GML de tek olduğunu kontrol ediniz. |
Geçersiz yüzey tipi ({...}). Beklenen : {...} | İlgili yüzeyin MultiSurface veye Solid doğruluğunu TKGM Kılavuz standartlarına göre kontrol ediniz. |
BoundedBy içerisinde {...} idli poligon bulunamadı. | İlgili poligon verisinin boundedby sınırları içerisinde olduğunu kontrol ediniz. GML üretiminde Boundedby sınırlarını ve referans id verileri |
Toplam bağımsız bölüm sayısı gmldeki ile uyuşmuyor. (Girilen : {...} , Gmlde bulunan: {...}) | Toplam bağımsız bölüm sayısı kontrol edilmelidir. |
Parsel no ({...}) veritabanı ile uyuşmuyor. | Parsel numarası bilgisini verilen veritabanı verisi ile kontrol edilmelidir. |
MimariBina bina tipine 1002 (Diğer Yapı) atanamaz. | Buildingtype Codelist içerisinde belirtildiği üzere Mimari Bina modelleri Ana Yapıyı ifade ettitğinden ilgili kodu 1001 olmalıdır. |
Kat referansı, MimariBinaGrup içinde bulunamadı. ID : {...} | Klavuzda belirtildiği üzere Mimari bina group member referansları kontrol edilmelidir. |
Bağımsız bölüm referansı, MimariBinaGrup içinde bulunamadı. ID : {...} | Klavuzda belirtildiği üzere Mimari bina group member referansları kontrol edilmelidir. |
Bina referansı, MimariBinaGrup içinde bulunamadı. ID : {...} | Klavuzda belirtildiği üzere Mimari bina group member referansları kontrol edilmelidir. |
Referansı verilen GroupMember elemanı bulunamadı. Referans ID : {...} | Klavuzda belirtildiği üzere Mimari bina group member referansları kontrol edilmelidir. |
CardinalDirection aynı değerden birden fazla içeremez. (Değer : {...}) | Bağımsız bölüm cephe bilgisi kontrol edilmelidir. |
Bağımsız bölüm çizim alan, bağımsız bölüm geometrisinin taban alanına eşit değildir. (Girilen : {...} , Beklenen : {...}) | Bina çiziminde alanı etkileyecek özellikle duplicate hatalarını 2B ve 3B ortamda kontrol ediniz. |
Bağımsız Bölüm Çizim Alanı, kısım çizim alanlarının toplamından büyük olmalıdır. ( Girilen : {...} Kısım toplam alan : {...}) | Bina çiziminde alanı etkileyecek özellikle duplicate hatalarını 2B ve 3B ortamda kontrol ediniz. |
Mükerrer kullanım amacı.({...}) | İlgili partUsage Codelist değerini kontrol ediniz. |
Bağımsız bölüm kısım sayısı hatalı.(Girilen : {...} , Tespit edilen : {...}) | Bağımsız bölüm sayı değerini GML ve çizim içeriğinden kontrol ediniz. |
IntegrationState 1001 değil ise, takbisPropertyIdentityNumber -1 değerini almalıdır. | Takbis kayıtları ile ilgili GML içerisindeki bağımsız bölüm bilgilerinin eşleşme doğruluğunu kontrol ediniz. |
IntegrationState {...} değerine sahip. | Takbis kayıtları ile GML bağımsız bölüm bilgileri eşleşmedi. (Warning) |
TakbisPropertyIdentityNumber(BB Taşınmaz ID) veritabanı ile uyuşmuyor. | Takbis kayıtları ile ilgili GML içerisindeki bağımsız bölüm bilgilerinin eşleşme doğruluğunu kontrol ediniz. |
Bağımsız bölüm duvarlarının üstü kapalı olmalıdır. | Bağımsız bölüm tavan geometrisini barındırmalıdır. 3B olarak ilgili tavan geometrisi kontrol edilmelidir. |
Kısım taban,duvar ve tavan yüzeylerine sahip olmalıdır. | Oda geometrisi kontrol edilmelidir. |
Yan duvar (WallSurface) sayısı 3ten az olamaz. (Girilen : {...}) | Çatı arası kat kontrolü yapınız. Çatı ile çatı arası bağımsız bölüm duvarları arasında fazla trimleme olabilir. 3B Çatı ile 3B Çatı arası kat geometrisini kontrol ediniz. |
Yan duvar (InteriorWallSurface) sayısı 3ten az olamaz. (Girilen : {...}) | Çatı arası kat kontrolü yapınız. Çatı ile çatı arası bağımsız bölüm duvarları arasında fazla trimleme olabilir. 3B Çatı ile 3B Çatı arası kat geometrisini kontrol ediniz. |
Tavan yüzeyi (CeilingSurface) sayısı 1den fazla olamaz. (Girilen: {...}) | Yapı modelinde duplicate kontrol edilmelidir. |
Taban yüzeyi (FloorSurface) sayısı 1den fazla olamaz. (Girilen: {...}) | Yapı modelinde duplicate kontrol edilmelidir. |
Hesaplanan alan ile geometrik alan uyuşmuyor. (Hesaplanan Alan : {...} , Taban Alanı : {...} , Hata Oranı : {...} ) | Hesaplanan alan değeri ile ilgili geometriye ait çizim verisi kontrol edilmelidir. Çizim ile birlikte ilgili codeList e uygunluğu da kontrol edilmelidir. |
Hesaplanan alan ile plandan gelen alan eşit değil. (Tolerans %10) | Hesaplanan alan değeri ile ilgili geometriye ait çizim verisi kontrol edilmelidir. Çizim ile birlikte ilgili codeList e uygunluğu da kontrol edilmelidir. |
Girilen hacim (Volume), geometriden hesaplanan ile eşit değil.(Girilen : {...} Hesaplanan : {...}) | Hesaplanan hacim değeri ile ilgili 3B geometriye ait çizim verisi kontrol edilmelidir. Çizim ile birlikte ilgili codeList e uygunluğu da kontrol edilmelidir. |
Ortak alan taban,yan duvar ve tavana sahip olmalıdır. | Ortak alan geometrisi kontrol edilmelidir. |
Referanslanan kat nesnesi bulunamadı. | TKGM klavuzda belirtilen GML hiyerarşisine uygunluk kontrol edilmelidir. |
MultiSurface elemanı, Geometry içerisinde bulunamadı. | TKGM klavuzda belirtilen GML hiyerarşisine uygunluk kontrol edilmelidir. |
Referanslanan grup üyesi (groupMember) gml dosyası içinde bulunumadı. (Üye ID : {...}) | TKGM klavuzda belirtilen GML hiyerarşisine uygunluk kontrol edilmelidir. |
Kat bilgisinde verilen BB sayısı ile gmldeki BB sayısı uyuşmuyor. (Girilen : {...} Hesaplanan : {...}) | Yapı modeli çiziminde 2B ve 3B olarak bağımsız bölüm çiziminde duplicate kontrolü yapılmalıdır.Çizim ve yapı çizim modelinde herhangi bir hata ile karşılaşılmadığı takdirde GML veri içeriği incelenmelidir |
Katın parent değeri binanın IDsine eşit olmalıdır. (Girilen : {...} Expected : {...}) | TKGM klavuzda belirtilen GML hiyerarşisine uygunluk kontrol edilmelidir. |
StoreysAboveGround ve StoreysBellowGround toplamı sıfır olamaz. | Zemin üstü kat adedi bilgisi ve zemin altı kat adedi bilgisi kontrol edilmelidir. |
Toplam kat adedi ile gml dosyasındaki kat adedi uyuşmuyor. | Yapı modeli çiziminde 2B ve 3B olarak kat çiziminde duplicate kontrolü yapılmalıdır. Çizim ve yapı çizim modelinde herhangi bir hata ile karşılaşılmadığı takdirde GML veri içeriği incelenmelidir |
Dış çerçeve geçersiz. Köşeler arası yükseklik farkı : {...} | GML içeriğinde envelope ve boundedby standartlarına uygunluğu kontrol edilmelidir.Ayrıca XML şema doğruluğu da kontrol edilmelidir. |
Dış çerçeve geçersiz. Köşeler arası mesafe çok fazla. | GML içeriğinde envelope ve boundedby standartlarına uygunluğu kontrol edilmelidir.Ayrıca XML şema doğruluğu da kontrol edilmelidir. |
Dış çerçeve geçersiz. Dış çerçeve alanı çok düşük. | GML içeriğinde envelope ve boundedby standartlarına uygunluğu kontrol edilmelidir.Ayrıca XML şema doğruluğu da kontrol edilmelidir. |
Dış çerçeve geçersiz. Alt köşe koordinatları, üst köşe koordinatlarından daha büyük. | GML içeriğinde envelope ve boundedby standartlarına uygunluğu kontrol edilmelidir.Ayrıca XML şema doğruluğu da kontrol edilmelidir. |
SrsName geçersiz. | TKGM kılavuz standartlarına göre SrsName doğruluğu kontrol edilmelidir.Ayrıca XML şema doğruluğu da kontrol edilmelidir. |
EPSG kodu, arayüzden girilen EPSG kodları ile uyuşmuyor. | EPSG kodunun doğruluğu kontrol edilmelidir.Ayrıca XML şema doğruluğu da kontrol edilmelidir. |
Dış çerçeve geçersiz. SrsDimension özelliği bulunamadı. | GML içeriğinde envelope ve boundedby standartlarına uygunluğu kontrol edilmelidir.Ayrıca XML şema doğruluğu da kontrol edilmelidir. |
Dış çerçeve geçersiz. SrsDimension değeri yanlış.(Beklenen : 3) | GML içeriğinde envelope ve boundedby standartlarına uygunluğu kontrol edilmelidir.Ayrıca XML şema doğruluğu da kontrol edilmelidir. |
BoundedBy elemanı yüzey, duvar ve çatı yüzeylerini barındırmalı. | GML içeriğinde envelope ve boundedby standartlarına uygunluğu kontrol edilmelidir. Ayrıca XML şema doğruluğu da kontrol edilmelidir. |
Zemin(ground) yüzeyi 1 tane olmalıdır. (Bulunan: {...}) | 2B ve 3B olmak üzere zemin çiziminde duplicate kontrolü yapılmalıdır. |
Çatı yüzeyi sadece 1 tane olmalıdır. (Girilen : {...}) | İlgili binaya ait 1 adet çatı objesi olmalıdır. Çatı geometrisinin istenilen standartlara uıygunluğu kontrol edilmelidir. |
FootPrint ve RoofEdge üst üste oturmalıdır.(Yükseklikleri farklı, aynı poligonlar.) | Footprint ve RoofEdge poligonları yükseklikleri farklı olacak şekilde 2B olarak birbirini örtmelidir. GML üretimi aşamasında bir hata olabilir. GML verisi üzerinden Footprint ve Roofedge verisi koordinatları baz alınarak kontrol edilmelidir. |
Bu bina , veri tabanındaki başka bir bina ile çakışıyor. (Conflict IDs : {...}) | İlgili binanın geolokasyon doğruluğunu parsel bazında geometrik olarak yeniden kontrol edilmelidir. Ayrıca binanın barındırdığı öznitelik bilgileri de parsel bazında kontrol edilmelidir. |
MultiSurface poligon olmayan elemanlara sahip. | GML içeriğindeki Multisurface elementler kapalı obje olmalıdır. GML üretimi yeniden yapılarak, hatalı objenin kapalı bir geometriyi ifade ettiği kontrol edilmelidir. |
CompositeSurface poligon olmayan elemanlara sahip. | GML içeriğindeki Multisurface elementler kapalı obje olmalıdır. GML üretimi yeniden yapılarak, hatalı objenin kapalı bir geometriyi ifade ettiği kontrol edilmelidir. GML içeriğindeki Lod1Solid hiyerarşisi kontrol edilmelidir. |
RoofEdge çatının en alt noktasıyla aynı hizada olmalıdır. | Lod0RoofEdge tek yükseklik değerine sahip olan düzlemi ifade etmektedir. Lod0RoofEdge standartları kontrol edilmelidir. |
RoofProjectionArea değeri ile RoofEdge elemanından hesaplanan uymuyor.(Verilen : {...} hesaplanan: {...}) | Fotogrametrik olarak üretilen çatı geometrisi ile mimari çatı geometrisi uyuşumu 3B ortamda kontrol edilmelidir. İki çatının entegrasyonu esnasında oluşabilecek snap hataları kontrol edilmelidir. |
Lod1Solid'in en yüksek noktası ile measuredHeight özelliği eşit olmalıdır. | Lod1Solid yükseklik değeri kontrol edilmelidir. MeasuredHeight ile ilişkisi TKGM kılavuz standartlarına uygunluğu kontrol edilmelidir. |
Lod1Solid özelliğinin içinde Solid elemanı bulunamadı. | TKGM klavuzda belirtilen GML hiyerarşisine uygunluk kontrol edilmelidir. |
Lod1Solid özelliğinin içinde CompositeSurface elemanı bulunamadı. | TKGM klavuzda belirtilen GML hiyerarşisine uygunluk kontrol edilmelidir. |
Lod1 geometrisinde surface memberlar CompositeSurface içerisinde inline tanımlanmalıdır. | TKGM klavuzda belirtilen GML hiyerarşisine uygunluk kontrol edilmelidir. |
Referanslanan geometri elemanı ({...}) BoundedBy içerisinde bulunamadı. | İlgili geometrinin boundedby sınırları içerisindeki doğruluğu kontrol edilmelidir. |
Lod2Solid özelliği içerisinde CompositeSurface elemanı bulunamadı. | TKGM klavuzda belirtilen GML hiyerarşisine uygunluk kontrol edilmelidir. |
measuredHeight 0 ile 950 arasında olmalıdır. | MeasuredHeight bilgisi kontrol edilmelidir. Ayrıca ilgili yapı modelinin geolokasyon doğruluğu da kontrol edilmelidir. |
measuredHeight Uom "m" tipinde olmalıdır. | TKGM klavuzda belirtilen GML hiyerarşisine uygunluk kontrol edilmelidir. |
Binanın çakıştığı parselin, ada no bilgisi ile girilen ada no uyuşmuyor. | İlgili bina yapı modeli geolokasyon doğruluğu kontrol edilmelidir. |
Binanın çakıştığı parselin, parsel no bilgisi ile girilen parsel no uyuşmuyor. | İlgili bina yapı modeli geolokasyon doğruluğu kontrol edilmelidir. |
Arazi kesişimi 30cm aralıklarla nokta üretilerek gösterilmelidir. | İlgili binanın arazi kesişimi ile üretilen TIC verisinin TKGM Kılavuz standartlarına uygunluğu kontrol edilmelidir. |
Lod2TerrainIntersection özelliğinin içinde, MultiCurve elemanı bulunumadı. | TKGM klavuzda belirtilen GML hiyerarşisine uygunluk kontrol edilmelidir. |
Sadece bir bina olmalıdır. | GML verisi içerisinde sadece 1 <building> elementi bulunmalıdır. |
Bina IDsi geçersiz.(ID : {...}) | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
Texture dosyası formatı geçersiz. (Geçerli format : png) | Bina kaplama dosyalarının dosya uzantılarının .png olduğu kontrol edilmelidir. Ayrıca, GML içeriğinde referans olarak belirtilen ilgili texture dosyaların da .png olduğu kontrol edilmelidir. |
Texture dosyası verilen dizinde değil. (Verilen Dizin : {...}) | Kaplama(texture) dosyalarının ilgili path klasöründe olduğu kontrol edilmelidir. |
Gml dosyasında texture tipi olarak ParameterizedTexture kullanılmalıdır. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
Texture dosya adı boş olmamalıdır. | GML içeriğinde texture dosya adı, ilgili doğru .png dosyasını ifade ettiği kontrol edilmelidir. |
Texture dosyası birden çok olamaz. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
Gml dosya adı ile texture adı aynı değil. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
-- Şematik kontrolde hatalar var. | XML şema doğruluğu kontrol edilmelidir. Bu yöntem için FZK viewer vb. açık kaynak kodlu yazılımlar kullanılabilir. |
-- Geometrik kontrolde hatalar var. | GML içerisinde; snap, gap veya intersection vb. geometrik hatalar mevcut. Bu hataların düzeltilmesi için ilgili hata kod ve açıklamaları kullanılarak ilgili problemler çözülmelidir. |
-- Özellik kontrolünde hatalar/uyarılar var. | İlgili gml verisi ile bağlı olduğu mimari proje veya takbis öznitelikleri arasında hatalar mevcut. Bu hataların düzeltilmesi için ilgili hata kod ve açıklamaları kullanılarak ilgili problemler çözülmelidir. |
Hata bulunamadı. | İlgili veri, tüm kontrollerden başarılı bir şekilde geçmiştir. |
Validasyon sona erdi. | Tüm Kontroller Tamamlandı. |
{...} elemanı çözümlenemedi. | Çözümlenemedi |
{...} sistem sorgusu atlandı. | Sistem sorgusu atlandı. |
Dosya adı ile yapıID uyuşmuyor. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. YapıID ile dosya adı ilişkisi TKGM kılavuz üzerinden kontrol edilmelidir. |
Bina tipi ve adaNo uyuşmuyor (BinaTipi 1002 ise, blockNumber -1 olmalıdır). | blocknumber değerinin uygunluğu TKGM kılavuz standartlarına göre kontrol edilmelidir. |
TakbisPropertyIdentityNumber ile yapıID uyuşmuyor. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. YapıID tanımlamasının doğruluğu kontrol edilmelidir. |
MeasuredHeight değeri ile geometrik temsilden hesaplanan yükseklik uyuşmuyor.(Girilen : {...}, Hesaplanan : {...}) | measuredHeight değeri ilgili binanın Lod1Solid in en üst yükseklik değeri olacak şekilde belirlenmelidir. İlgili gml modelinde LoD1Solid doğruluğu kontrol edilmelidir. |
Arayüzden girilen İhale No ({...}) ile gml dosyasında belirtilen İhale No değeri ({...}) eşleşmiyor. | İlgili projeye ait ihale no kontrol edilmelidir. |
Binanın tabanı ile bulunduğu parsel kesişmiyor. | İlgili projeye ait geolokasyon doğruluğu kontrol edilmelidir. |
Takbis ID değeri -1 olan binalar hiçbir parsel ile kesişmemeli. | İlgili projeye ait geolokasyon doğruluğu kontrol edilmelidir. |
{...} linearRing 3ten daha az noktaya sahip. | 3B yapı çizim modeli üzerinden yüzey poligonunun TKGM kılavuz standartlarına göre geometrik doğruluk kontrolü yapılmalıdır.Ayrıca, GML içerisinde de geometrik doğruluk kontrolü yapılmalıdır. |
{...} linearRing ardışık ve eşit olan noktalara sahip. | 3B yapı çizim modeli üzerinden yüzey poligonunun TKGM kılavuz standartlarına göre geometrik doğruluk kontrolü yapılmalıdır.Ayrıca, GML içerisinde de geometrik doğruluk kontrolü yapılmalıdır. |
{...} linearRing kapalı değil. (İlk ve son nokta aynı olmalı.) | 3B yapı çizim modeli üzerinden yüzey poligonunun TKGM kılavuz standartlarına göre geometrik doğruluk kontrolü yapılmalıdır.Ayrıca, GML içerisinde de geometrik doğruluk kontrolü yapılmalıdır. |
{...} linearRing kendisini kesiyor. | 3B yapı çizim modeli üzerinden yüzey poligonunun TKGM kılavuz standartlarına göre geometrik doğruluk kontrolü yapılmalıdır.Ayrıca, GML içerisinde de geometrik doğruluk kontrolü yapılmalıdır. |
Interior LinearRingler kesişiyor. | 3B yapı çizim modeli üzerinden yüzey poligonunun TKGM kılavuz standartlarına göre geometrik doğruluk kontrolü yapılmalıdır.Ayrıca, GML içerisinde de geometrik doğruluk kontrolü yapılmalıdır. |
{...} linearRing planar değil. | 3B yapı çizim modeli üzerinden yüzey poligonunun TKGM kılavuz standartlarına göre geometrik doğruluk kontrolü yapılmalıdır.Ayrıca, GML içerisinde de geometrik doğruluk kontrolü yapılmalıdır. |
Interior linearRing geçersiz. | 3B yapı çizim modeli üzerinden yüzey poligonunun TKGM kılavuz standartlarına göre geometrik doğruluk kontrolü yapılmalıdır.Ayrıca, GML içerisinde de geometrik doğruluk kontrolü yapılmalıdır. |
Terasın bağımsız bölüm referans değer -1 olmalıdır. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. Daha fazla bilgi için : https://cbs.tkgm.gov.tr/3d/html/teras.html |
İhale no sadece rakam ve harf bulundurmalıdır. | İhale no bilgileri kontrol edilmelidir. |
Balkon yanduvar kalınlığı en az {...} m olmalıdır. | 3B yapı çizim modeli ve üretilen GML modeli üzerinden balkon kalınlık geometrilerinin TKGM standartlarına uygunluğu kontrol edilmelidir. |
Bağımsız bölüm taban kalınlığı en az {...} m olmalıdır. | 3B yapı çizim modeli ve üretilen GML modeli üzerinden bağımsız bölüm taban kalınlık geometrilerinin TKGM standartlarına uygunluğu kontrol edilmelidir. |
Yan duvarlar, tabanın üstünden başlamalıdır. | Çatı geometrisi ile çatı aralı bağımsız bölüm arasındaki penetrasyon kontrol edilmelidir. Geometri trimlerinin doğruluğu kontrol edilmelidir. Ayrıca, 3B yapı çizim modeli ve üretilen GML modeli üzerinde ilgili hatanın kontrolü görsel olarak sağlanmalıdır.i |
Bağımsız bölüm taban kalınlığı ile balkon taban kalınlığı aynı olmalıdır. | 3B yapı çizim modeli ve üretilen GML modeli üzerinden balkon ve bağımsız bölüm kalınlık geometrilerinin TKGM standartlarına uygunluğu kontrol edilmelidir. |
Blok Adı gml içerisinde var iken veritabanında boş olamaz. | GML içerisindeki Blok adı değeri kontrol edilmelidir. |
Blok Adı veritabanında var iken gmlde boş olamaz. | GML içerisindeki Blok adı değeri kontrol edilmelidir. |
Kat No gml içerisinde var iken veritabanında boş bırakılamaz. | GML içerisindeki Kat numarası değeri kontrol edilmelidir. |
Mimari ve Fotogrametrik bina envelopeları uyuşmalıdır. (Hata payı : %10) | Geolokasyon doğruluğu kontrol edilmelidir. |
Mimari ve Fotogrametrik bina yükseklikleri uyuşmalıdır. (Hata payı : %10) | Geolokasyon doğruluğu kontrol edilmelidir. |
{...} ve {...} idli binalar yüzde {...} kesişmektedir. | Geolokasyon doğruluğu kontrol edilmelidir. |
Mimari binayı karşılayan photogrametrik gml bulunamadı.(Mimari dosya : {...}) | Aynı yapıya ait mimari gml ile fotogrametrik gmlin YapıID TKGM kılavuz standartlarına uygunluğu kontrol edilmelidir. Ayrıca, ilgili mimari gml e karşılık bir fotogrametrik gml yok ise (Kütle uyuşumsuzluğu) ilgili buildingSuitabilitycodeList değeri kontrol edilmelidir. |
Veritabanında bulunan {...} idli bağımsız bölüm, gml dosyalarının içinde bulunamadı. | İlgili bağımsız bölüm referans numarası kontrol edilmelidir. |
Aynı parselde kesişen binalar var. (Kesişen GML: {...} , Tolerans : {...}) | Parsel bazında mimari gmllerin geolokasyon doğruluğu kontrol edilmelidir. |
TakbisID değeri -1 ise, ada no da -1 olmalıdır. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
TakbisID değeri -1 ise, parsel no da -1 olmalıdır. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
TakbisID değeri -1 ise, takbis mahalle no da -1 olmalıdır. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
{...} geometri elementinin IDsi olmamalıdır. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
{...} özelliği proje kapsamında bulunması gereken özelliklerden değil. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. Proje kapsamında istenilen öznitelik bilgileri ile ilgili GML verisi içeriğinin doğruluğu kontrol edilmelidir. |
Bina kısımları yan duvarlara,taban ve çatıya sahip olmalıdır. | Fotogrametrik gml modelinde bina eklentiler kontrol edilmelidir. |
ID bulunmayan poligon tespit edilmiştir. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
Poligon ID önek hatası. (Beklenen : {...}) | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
İsimlendirme hatası. (Beklenen : {...} , Girilen : {...}) | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
Poligonlar SrsName değerine sahip olmamalıdır. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
MultiSurfacelar SrsName değerine sahip olmamalıdır. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
FootPrint, TIC eğrisinin altında kalmamalıdır. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
Buildingpart ile buildingin lod1 geometrileri değmelidir. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
Buildingpart ile buildingin lod1 geometrileri kesişemez. (Kesişen alan : {...}) | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
LinearRing ID LinearRing_ ile başlamalıdır. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
Yüzey (surface) name değeri hatalı. (Girilen : {...} , Beklenen : {...}) | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
Çatı üstü yapılarda zemin yüzeyi bulunmamalıdır. (Bulunan: {...}) | Geolokasyon ve bina çatı geometrisinin yükseklik bilgilerini kontrol ediniz. |
Referanslanan poligon boundedBy'da bulunamadı.(poligon ID: {...}) | XML şema doğruluğu kontrol edilmelidir. Bu yöntem için FZK viewer vb. açık kaynak kodlu yazılımlar kullanılabilir. |
MultiSurface elemanı, Lod2MultiSurface altında bulunamadı. | TKGM klavuzda belirtilen GML hiyerarşisine uygunluk kontrol edilmelidir. |
MultiSurface elemanı, Lod4MultiSurface altında bulunamadı. | TKGM klavuzda belirtilen GML hiyerarşisine uygunluk kontrol edilmelidir. |
Mimari binada GroundSurface bulunamaz. | TKGM klavuzda belirtilen GML hiyerarşisine uygunluk kontrol edilmelidir. |
Lod1Solid elemanı içerisinde CompositeSolid bulunamadı. | TKGM klavuzda belirtilen GML hiyerarşisine uygunluk kontrol edilmelidir. |
CompositeSolid elemanı içerisinde SolidMember bulunamadı. | TKGM klavuzda belirtilen GML hiyerarşisine uygunluk kontrol edilmelidir. |
Solid elemanı içerisinde CompositeSurface bulunamadı. | TKGM klavuzda belirtilen GML hiyerarşisine uygunluk kontrol edilmelidir. |
CompositeSurface elemanı içerisinde surfaceMember bulunamadı. | TKGM klavuzda belirtilen GML hiyerarşisine uygunluk kontrol edilmelidir. |
Lod1Solid geometrisi poligonlar ile oluşturulmalıdır. | Lod1Solid geometrisinin kapalı poligon olduğunun doğruluğu kontrol edilmelidir. |
Hata/uyarı bulundu. | Hata Uyarı Bulundu |
Sadece uyarı bulundu. | Sadece Uyarı Bulundu |
MultiSurface içerisinde surfaceMember bulunamadı. | TKGM klavuzda belirtilen GML hiyerarşisine uygunluk kontrol edilmelidir. |
En az 4 tane cityObjectMember olmalıdır. | TKGM klavuzda belirtilen GML hiyerarşisine uygunluk kontrol edilmelidir. |
En az 1 tane kat olmalıdır. | GML içerisinde kat bilgisinin doğruluğu kontrol edilmelidir. |
En az 1 tane bağımsız bölüm olmalıdır. | GML içerisinde bağımsız bölüm doğruluğu kontrol edilmelidir. |
GeometriUygunluğu 1002 ise zemin katın tabanı ve TIC'in en yüksek noktası eşit olmalıdır.(Zemin kat : {...}, TIC : {...}) | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
TIC’in en üst noktasına en yakın olan katın tabanı FootPrint olarak atanmış olmalıdır. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
TIC’in en üst noktası ile footprintin yüksekliği eşit olmalıdır. | TKGM klavuzda belirtilen GML standartlarına uygunluk kontrol edilmelidir. |
RoofEdge en üst katın tavanına eşit olmalıdır. | Geolokasyon ve bina çatı geometrisinin yükseklik bilgilerini kontrol ediniz. |
RoofEdge ile zemin üstü Lod1Solidin tavanı aynı yükseklikte olmalıdır. | Geolokasyon ve bina çatı geometrisinin yükseklik bilgilerini kontrol ediniz. LoD1Solid geometrisi ile RoofEdge geometrisini kontrol ediniz. |
Solid memberin içinde solid tipli bir geometri bulunmalıdır. | TKGM klavuzda belirtilen GML hiyerarşisine uygunluk kontrol edilmelidir. |
Birden fazla solid member olması durumunda solid geometriler birbirine değmeli ama kesişmemelidir | TKGM klavuzda belirtilen GML hiyerarşisine uygunluk kontrol edilmelidir. |
Bağımsız Bölüm geometrisinde en az 3 tane idsi "Wall_" ile başlayan poligon olmalıdır. | GML içeriği TKGM kılavuz standartlarına uygun olarak oluşturulmalıdır. 3B mimari yapı modeli irdelenmelidir. Özellikle çatı aralı katlar ile çatı arasındaki trim den kaynaklı olarak oluşabilecek hatalar kontrol edilmelidir. |
Bağımsız bölüm geometrisinde en az 1 tane idsi "Floor_" ile başlayan poligon olmalıdır. | GML içeriği TKGM kılavuz standartlarına uygun olarak oluşturulmalıdır. 3B mimari yapı modeli irdelenmelidir. Özellikle çatı aralı katlar ile çatı arasındaki trim den kaynaklı olarak oluşabilecek hatalar kontrol edilmelidir. |
Kat geometrisinde en az 3 tane idsi "Wall_" ile başlayan poligon olmalıdır. | GML içeriği TKGM kılavuz standartlarına uygun olarak oluşturulmalıdır. 3B mimari yapı modeli irdelenmelidir. Özellikle çatı aralı katlar ile çatı arasındaki trim den kaynaklı olarak oluşabilecek hatalar kontrol edilmelidir. |
Kat geometrisinde en az 1 tane idsi "Floor_" ile başlayan poligon olmalıdır. | GML içeriği TKGM kılavuz standartlarına uygun olarak oluşturulmalıdır. 3B mimari yapı modeli irdelenmelidir. Özellikle çatı aralı katlar ile çatı arasındaki trim den kaynaklı olarak oluşabilecek hatalar kontrol edilmelidir. |
GroupMember sayısı ile bağımsız bölüm sayısı eşit olmalıdır. | Bağımsız bölüm sayısı kontrol edilmelidir. |
Ortak alanda en az 1 tane tavan olmalıdır. (Bulunan : {...}) | Ortak alan geometrisi kontrol edilmelidir. |
Ortak alanda en az 1 tane taban olmalıdır. (Bulunan : {...}) | Ortak alan geometrisi kontrol edilmelidir. |
Hacim değeri hesaplanan alandan büyük olmalıdır. | Çatı aralı katlar ile çatı geometrisi arasında oluşan trimlemeden kaynaklı olarak oluşacak hatalar kontrol edilmelidir. Burada yaşanabilecek fazla veya eksik trim hataları alan ve hacim hesabını etkileyebilir. Ayrıca, çizim ve yapı çizim modeli kontrol sonrası üretilecek GML verisi içerisinde doğruluğu kontrol edilmelidir. |
Aynı yüzeye ait poligonlar kesişmemelidir. (Poligon1:{...},Poligon2:{...}) | Duplicate yüzey oluşumları özellikle 3B yapı çizim modeli üzerinden kontrol edilmelidir. Ayrıca, GML verisi içeriğinde hatalı poligon verisi kontrol edilmelidir. |
Bir linearRing en az 3 eşsiz noktaya sahip olmalıdır.-101 | Poligon veri tipinde olmayan LinearRing objeler mevcut. LinearRing objelerinin doğru bir geometrik poligon verisi olduğu kontrol edilmelidir. |
2 ardışık nokta aynı pozisyonda olamaz.-102 | Üstüste (duplicate) vertex nokta verisi olmamalıdır. |
İlk ve son nokta aynı pozisyonda olmalıdır (linearRing kapalı olmalıdır).-103 | Üretilecek linearRing poligon verisi ilk ve son noktası aynı konumda olarak şekilde en az 3 adet vertex kullanılarak üretilmelidir. Bu durumda hatalı poligon verisi istenilen standartlarda tekrardan kontrol edilmelidir. |
Bir linearRing kendisini kesemez (kenarlar birbirini kesemez).-104 | LinearRing poligon verisinin birbirini kesmemeli, intersection, cross-section, snapping hatalarını barındırmadığı kontrol edilmelidir. |
Poligona ait LinearRingler kesişemez.-201 | Bir poligonu oluşturan vertexler intersection, cross-section ve snapping hatalarını barındırmadığı gibi, birden fazla poligon da kendi aralarında yukarıda bahsedilen hataları barındırmamalıdır. |
Poligona ait 2 veya daha fazla LinearRing özdeş olamaz.-202 | Üstüste (duplicate) LinearRing poligon verisi olmamalıdır. |
Bir poligon düzlemsel olmalıdır, tüm noktalar bir düzlem üzerine yerleştirebilir olmalıdır.-203 | Üretilecek tüm poligonlar planar düzlemlerden oluşmalıdır. Poligon geometrilerini oluşturan vertexler arasında konkav veya konveks poligon geometrisi oluşturmamalıdır. Özellikle girift yapı modellerinde tüm surface poligonların planar (180 derece ve katları) olduğu kontrol edilmelidir. |
(Poligon birden fazla yüzeye oturtulduğunda) Yüzeylerin normalleri arasındaki açı farkı toleranstan fazla.-204 | İlgili poligondaki bazı vertexler arasındaki mesafe açısı çok geniş olduğu gibi, arasındaki mesafe de 1cm limit değerinden düşük. Birbirlerine çok yakın vertexler bulunmakta. Vertex senkronizasyonu ile düzeltilmesi veya ilgili vertexler tespit edilip geometrik kontroller yapılmalıdır. |
İç(interior) linearRing, dış(exterior) linearRingi bölüp, parçalara ayırmamalıdır.-205 | İç poligonu oluşturan interiorLinearRing geometrisi dış poligonu oluşturan exteriorLinearRing geometrisi ile kesişmemelidir. |
İç(interior) linearRing, dış(exterior) linearRingin içerisinde yer almalıdır.-206 | İç poligonu oluşturan interiorLinearRing geometrisi dış poligonu oluşturan exteriorLinearRing geometrisi içerisinde kalmalıdır. |
İç(interior) linearRingler birbirini kapsayamaz.-207 | İç poligonu oluşturan interiorLinearRing geometriler iç içe olmamalıdır. InteriorLinearRing dışında exteriorLinearRing bulundurmalıdır. |
İç ve dış linearRinglerin noktaları farklı yönlerde (saat yönü) sıralanmalıdır.-208 | İç poligonu oluşturan interiorLinearRing geometrisi dış poligonu oluşturan exteriorLinearRing vertex noktaları farklı yönlerde olacak şekilde üretilmelidir. |
Shell geometrisinde hata bulundu ama çözümlenemedi.-300 | 3B shell geometrisi kontrol edilmelidir. |
Shell en az 4 poligona sahip olmalıdır.-301 | 3B shell geometrisi en az 4 adet poligondan oluşmalıdır. |
Shell kapalı olmalıdır, delik bulunduramaz.-302 | 3B shell geometrisi su sızdırmazlık ilkesine uygun olarak üretilmelidir. GML shell yüzeyleri içerisinde herhangi bir hole(boşluk) olmamalıdır. |
Shellin her kenarı en fazla 2 poligona ait olabilir.-303 | 3B shell geometrisinin her kenarı en fazla 2 poligondan oluşmalıdır |
Shell ile bağı bulunmayan ayrık bir poligon var.-305 | 3B shell geometrisi ne bağlı hatalı bir 2B poligon geometrisi bulunmaktadır. |
Shell kendisini kesiyor.-306 | 3B shell geometrisini oluşturan vertex noktalarına bağlı olarak |
Shelldeki bir poligon ters yönde (saat) dönüyor.-307 | 3B shell geometrisini oluşturan yüzel normalleri kontrol edilmelidir. |
Obje kesişen shellere sahip.-401 | Birbiri ile kesişen shell geometrileri bulunmakta, veri üretiminde geolokasyon doğruluğu kontrol edilmelidir. |
Solid elementi kesişen shellere sahip.-402 | Birbiri ile kesişen shell geometrileri bulunmakta, veri üretiminde geolokasyon doğruluğu kontrol edilmelidir. |
Dış(exterior) shellin dışında kalan interior shell bulundu.-403 | interiorShell geometrisi exteriorShell geometrisi içerisinde kalmalıdır. |
İç(interior) shell, dış(exterior) shelli bölüp, parçalara ayırmamalıdır.-404 | interiorShell geometrisi exteriorShell geometrisi ile kesişmemelidir. |
Dış(exterior) shellin normalleri dışarıya, iç(interior) shellinkiler içeriye bakmalıdır.-405 | exteriorShell yüzey normalleri dış yönlü, interiorShell yüzey normalleri iç yönlü olacak şekilde kontrol edilmelidir. |
CompositeSolidin içindeki solid yapılar kesişiyor.-501 | LoD1solidi oluşturan geometrilerin doğruluğu kontrol edilmelidir. |
CompositeSolid içerisinde tekrar eden solid var.-502 | LoD1solidi oluşturan geometrilerin doğruluğu kontrol edilmelidir. |
CompositeSolidin içerisindeki solidler birbirine değmelidir.(bağımsız olamaz.)-503 | LoD1solidi oluşturan geometrilerin doğruluğu kontrol edilmelidir. |
BuildingPartlar (Bina kisim) örtüşemez/üst üste binemez.-601 | Building ile BuildingPart arasındaki ilişki kontrol edilmelidir. Vertex Snap hataları kontrol edilmelidir. 3B çizimden bina modeli oluşturulurken primitive kütleler arası (katı model) penetrasyon (iç içe geçme ) hatalarına yakalanmamak için ilgili model üretimi aşamasında vertex senkronizasyonu uygulanmalıdır. Özellikle Lod0, Lod1 ve TIC geometrileri kontrol edilmelidir. |
Gml dosyasında geometri bulunamadı.-609 | GML içerisinde Multisurface ve Solid alanlar kontrol edilmelidir. Ayrıca verinin TKGM kılavuz standartlarına uygunluğu kontrol edilmelidir. |
İç yapılardan üst üste binenler var.-701 | IndoorGML Hatası |
-702 | IndoorGML Hatası |
-703 | IndoorGML Hatası |
-704 | IndoorGML Hatası |
Geçersiz gml dosyası.-901 | XML şema doğruluğu kontrol edilmelidir. Bu yöntem için FZK viewer vb. açık kaynak kodlu yazılımlar kullanılabilir.Ayrıca, TKGM kılavuz standartlarına uygunluğu kontrol edilmelidirç |
Gml dosyası boş geometriler bulunduramaz.-902 | GML içerisinde Multisurface ve Solid alanlar kontrol edilmelidir. Ayrıca verinin TKGM kılavuz standartlarına uygunluğu kontrol edilmelidir. |
Geometrik kontrol argümanları hatalı.-903 | TKGM kılavuz standartlarına göre geometrik doğruluğu kontrol edilmelidir. |
Gml dosyası versiyonu desteklenmiyor.(v3 desteklenmez.)-904 | XML şema içerisindeki GML dosya versiyonunu kontrol ediniz. |
Geometrik kontrol sebebi tespit edilemeyen bir hata yakaladı.-999 | Uygunsuz veri |
Building/buildingpart içerisindeki appearance sayısı, klasördeki png dosyası sayısından fazla olamaz. | İlgili fotogrametrik gml verisinin appearance sayısı ile ilgili texture .png verisi eşit sayıda olmalıdır. GML içerisindeki appearance kod satırları ile png verisini kontrol ediniz. |
Oda, bağımsız bölüme değmelidir. Oda duvarları ile bağımsız bölümleri arasında boşluk olamaz. (Boşluk miktarı : {...}) | Oda ve bağımsız bölüm arasında çizim kontrolü yapınız. Snap, intersection veya gap hatalarını 2B yapı çiziminde kontrol ediniz. Herhangi bir hata bulunamadığı takdirde aynı işlemi 3B yapı çizim modelinde de uygulayınız. |
Oda, bağımsız bölüme değmelidir. Oda duvarları ile bağımsız bölümleri kesemez.(Kesişim alanı : {...}) | Oda ve bağımsız bölüm arasında çizim kontrolü yapınız. Snap, intersection veya gap hatalarını 2B yapı çiziminde kontrol ediniz. Herhangi bir hata bulunamadığı takdirde aynı işlemi 3B yapı çizim modelinde de uygulayınız. |
Koordinatlar noktadan sonra 3 basamağa sahip olmalıdır.(Örnek : 123.456) | GML verisi içerisindeki koordinat hassasiyetinin 3 hane olup olmadığını kontrol ediniz. |
Bağımsız bölüm , kat geometrisinin içinde kalmalıdır. (Dışarıda Kalan Alan : {...}) | İlgili bağımsız bölümün, kat sınırları içerisinde olup olmadığını 2B çizim ve 3B yapı çizim modelinde kontrol ediniz. Aksi takdirde 3B yapı çizim modelinden GML verisi üretimi esnasında bir hata olabilir. CAD ortamında çizilen geometrik verilerin, GML verisi oluşturulmasını kontrol ediniz. |
BoundedBy elementinin içi boş olamaz. | Üretilen GML verisinin hiyerarşik yapısını kontrol ediniz. |
Kısımda olan geometri uyumsuzluk kodu bagimsiz bolumde bulunamadı.(Kısımda bulunan : {...}) | Oda ile bağımsız bölüm geometri uygunsuzluk kodu kontrol edilmelidir. |
{...} elementinde en fazla {...} tane poligon olabilir.(Poligon sayısı : {...}) | İlgili element içerisindeki multisurface poligon adedi kontrol edilmelidir. Ayrıca, Solid ve multisurface referans bağıntıları kontrol edilmelidir. |
Lod1Solid elemetinin tabanında en fazla {...} tane poligon olabilir.(Poligon sayısı : {...}) | Lod1Solid i oluşturan poligon geometrileri ve TKGM kılavuz standartlarına uygunluğu kontrol edilmelidir. |
Lod1Solid elemetinin tavanında en fazla {...} tane poligon olabilir.(Poligon sayısı : {...}) | Lod1Solid i oluşturan poligon geometrileri ve TKGM kılavuz standartlarına uygunluğu kontrol edilmelidir. |
{...} değeri, veritabanındaki değer ile eşit değil. (Girilen : {...} , Veri tabanından gelen : {...}) | Hatalı değer kontrol edilmelidir. |
Bu pozisyonda BuildingServiste zaten bir bina var. (Yapı ID : {...}) | Geolokasyon doğruluğu kontrol edilmelidir. |
Parsel servisi null döndü. (TakbisPropertyID : {...}) | İnternet bağlantınızı kontrol ediniz. |
Gmldeki {...} değeri ile Megsisteki {...} değeri eşit olmalıdır. (Gml : {...}, Megsis : {arg3}) | İlgili hatalı veriyi GML içeriğinden doğruluğu kontrol edilmelidir. |
Binanın tabanı ile megsisten gelen parsel geometrisi kesişmelidir. | Geolokasyon doğruluğu kontrol edilmelidir. |
Gmldeki {...} değeri ile Makstaki {...} değeri eşit olmalıdır. (Gml : {...}, Maks : {arg3}) | GML Maks bilgilerinin entegrasyonu kontrol edilmelidir. |
KimlikNo değeri Gmldeki bağımsız bölümlerle eşleşmeyen bir MaksBağımsızBölüm bulundu. (KimlikNo : {...}) | İlgili Kimlik Numarasının doğruluğunu kontrol ediniz. |
Makstaki bağımsız bölümlerle eşleşmeyen bir Gml maks id bulundu. (Maks ID : {...}) | İlgili bağımsız bölüm MAKS GML ID nin doğruluğunu kontrol ediniz. |
Sürdürülebilirlik kapsamındaki üretimlerde İhaleKayıtNo boş bırakılmalı. | İlgili verinin sürdürülebilirlik kapsamında tanımlanan standartlara uygun olup olmadığını kontrol ediniz. Detaylı bilgi: https://cbs.tkgm.gov.tr/3d/html/Surdurulebilirlik.html |
Sürdürülebilirlik kapsamındaki üretimlerde Bina geometrik uygunluğu 1006 olarak girilmelidir. | İlgili verinin sürdürülebilirlik kapsamında tanımlanan standartlara uygun olup olmadığını kontrol ediniz. Detaylı bilgi: https://cbs.tkgm.gov.tr/3d/html/Surdurulebilirlik.html |
Sürdürülebilirlik kapsamındaki üretimlerde Mimari plan id boş bırakılmalıdır. | İlgili verinin sürdürülebilirlik kapsamında tanımlanan standartlara uygun olup olmadığını kontrol ediniz. Detaylı bilgi: https://cbs.tkgm.gov.tr/3d/html/Surdurulebilirlik.html |
Sürdürülebilirlik kapsamındaki üretimlerde bağımsız bölüm geometrik uygunluk 1001 veya 1002 olmalıdır. | İlgili verinin sürdürülebilirlik kapsamında tanımlanan standartlara uygun olup olmadığını kontrol ediniz. Detaylı bilgi: https://cbs.tkgm.gov.tr/3d/html/Surdurulebilirlik.html |
Sürdürülebilirlik kapsamındaki üretimlerde entegrasyon durumu 1004 olmalıdır. | İlgili verinin sürdürülebilirlik kapsamında tanımlanan standartlara uygun olup olmadığını kontrol ediniz. Detaylı bilgi: https://cbs.tkgm.gov.tr/3d/html/Surdurulebilirlik.html |
Sürdürülebilirlik kapsamındaki üretimlerde bağımsız bölüm kısım geometrik uygunluk 1001 olmalıdır. | İlgili verinin sürdürülebilirlik kapsamında tanımlanan standartlara uygun olup olmadığını kontrol ediniz. Detaylı bilgi: https://cbs.tkgm.gov.tr/3d/html/Surdurulebilirlik.html |
Sürdürülebilirlik kapsamındaki üretimlerde balkon geometrik uygunluk 1001 olmalıdır. | İlgili verinin sürdürülebilirlik kapsamında tanımlanan standartlara uygun olup olmadığını kontrol ediniz. Detaylı bilgi: https://cbs.tkgm.gov.tr/3d/html/Surdurulebilirlik.html |
{...} sisteminden cevap alınamadı. | İnternet bağlantınızı kontrol ediniz. |
Oda yüksekliği 1.5 metreden az olamaz. | 3B yapı çizim modeline geçişte bir hata olabilir. 3B yapı modelini kontrol ediniz. |
Pencere objesi duvar yüzeyinde (WallSurface) olmalıdır. | Pencere çizimi içerisinde herhangi bir çizim hatası olabilir. İlgili pencere çizimini ve klavuzda belirtilen GML şemasına uygunluğunu kontrol ediniz. |
Kapı objesi duvar yüzeyinde (WallSurface) olmalıdır. | Kapı çizimi içerisinde herhangi bir çizim hatası olabilir. İlgili kapı çizimini ve klavuzda belirtilen GML şemasına uygunluğunu kontrol ediniz. |
MultiSurface içerisinde poligon bulunamadı. | İlgili poligonun GML veri hiyerarşisi içerisinde MultiSurface içerisinde olup olmadığını kontrol ediniz. |
Pencerede sadece 1 tane poligon bulunmalıdır. | Pencere çizimi içerisinde herhangi bir çizim hatası olabilir. İlgili pencere çizimini kontrol ediniz. |
Pencerede deliksiz olmalıdır. | Pencere çizimi içerisinde herhangi bir çizim hatası olabilir. İlgili pencere çizimini kontrol ediniz. |
Kapı sadece 1 tane poligon bulunmalıdır. | Kapı çizimi içerisinde herhangi bir çizim hatası olabilir. İlgili kapı çizimini kontrol ediniz. |
Kapı deliksiz olmalıdır. | Kapı çizimi içerisinde herhangi bir çizim hatası olabilir. İlgili kapı çizimini kontrol ediniz. |
Bağımsız bölümde pencere bulunamadı. | Bağımsız bölüme ait pencere çizimi eksik veya hatalı olduğundan GML e aktarırken bir sorun olabilir. İlgili mimari proje verisi ile Pencere çizimlerini kontrol ediniz. |
Kısımda kapı bulunamadı. | Oda kısım larına ait kapı çizimi eksik veya hatalı olduğundan GML e aktarırken bir sorun olabilir. İlgili mimari proje verisi ile Oda - Kapı çizimlerini kontrol ediniz. |
Bağımsız bölümde, kapı kullanım amacı 1003 olan bir kapı elementi bulunamadı. | Bağımsız bölümün ana giriş kapısına ait öznitelik hatası olabilir. Bağımsız bölümün ana giriş kapısının ‘doorUsage’ codeList’e uygun olup olmadığını GML verisi üzerinde kontrol ediniz. Detaylı bilgi https://cbs.tkgm.gov.tr/3d/html/door_usage_code_list.html |
Duvar yüzeyinde pencereye uygun delik bulunamadı. | İlgili duvar geometrisine ait pencere çiziminde veya bu pencere geometrisinin GML verisine aktarımında bir hata olabilir. Öncesinde çizim ardından, pencerenin GML deki karşılığını kontrol ediniz. |
Kat geometrisinde pencereye uygun delik bulunamadı. | İlgili kata ait pencere çiziminde veya bu pencere geometrisinin GML verisine aktarımında bir hata olabilir. Öncesinde çizim ardından, pencerenin GML deki karşılığını kontrol ediniz. |
Bağımsız bölüm geometrisinde pencereye uygun delik bulunamadı. | İlgili bağımsız bölüme ait pencere çiziminde veya bu pencere geometrisinin GML verisine aktarımında bir hata olabilir. Öncesinde çizim ardından, pencerenin GML deki karşılığını kontrol ediniz. |
Maks değeri -1 olmalıdır. | 2019 - 2020 yılı projelerinde MAKS değeri -1 olarak atanmalıdır. |
Aynı parseldeki başka bir gml dosyasında hata bulundu. {...} | Bina çizimi veya ilgili binalar ile birlikte parsel içerisinde kalan binaların geolokasyon doğruluğu kontrol ediniz. |
LinearRingin IDsi, WindowLinearRing_ ile başlamalıdır. | Yapı çizim modelinden GML sonuç verisi üretilirken bir hata olabilir. GML verisini yeniden oluşturunuz veya GML verisi ürettiğiniz programın TKGM GML veri şemasını kontrol ediniz. |
LinearRingin IDsi, DoorLinearRing_ ile başlamalıdır. | Yapı çizim modelinden GML sonuç verisi üretilirken bir hata olabilir. GML verisini yeniden oluşturunuz veya GML verisi ürettiğiniz programın TKGM GML veri şemasını kontrol ediniz. |
Kısımdaki pencere objesinin binada karşılığı bulunamadı. | Yapı çizim modelinden GML sonuç verisi üretilirken bir hata olabilir. GML verisini yeniden oluşturunuz veya GML verisi ürettiğiniz programın TKGM GML veri şemasını kontrol ediniz. |
Kısımdaki kapı objesinin binada karşılığı bulunamadı. | Yapı çizim modelinden GML sonuç verisi üretilirken bir hata olabilir. GML verisini yeniden oluşturunuz veya GML verisi ürettiğiniz programın TKGM GML veri şemasını kontrol ediniz. |
Sıkça Sorulan Sorular
Bu alan, Kat irtifakı/mülkiyeti kapsamında TKGMCityGML ile 3B yapı modellerinin sürdürülebilirliğini tesis etmek amacıyla dijitalbina@tkgm.gov.tr adresine kullanıcılar tarafından sıkça gönderilen, üretim anlamındaki teknik sorulara istinaden oluşturulmakta ve güncellenmektedir.